• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mandat NSRS obilježile brojne posebne sjednice, u ponedjeljak će biti zakazane još dvije

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Za sutra je zakazana sjednica Kolegijuma Narodne skupštine koji treba da utvrdi prijedlog dnevnog reda i termin održavanja 34. i 35. posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

 NSRS broj posebnih sjednica Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Jednu sjednicu zatražio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zbog zaštite vitalnog interesa Republike Srpske, a u vezi davanja agremana novom ambasadoru Njemačke u BiH.

Drugi zahtjev za sazivanje sjednice došao je iz Vlade RS kako bi se pred poslanicima našao Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, gostujući u Jutarnjem programu RTRS,  rekao da je će Kolegijum NSRS sutra razmatrati termin za obje sjednice.

Čubrilović je prokomentarisao konstataciju da su četvorogodišnji mandat ovog saziva Skupštine obilježile brojne posebne sjenice.

Do sada ih je bilo 33 i većinom su sazivani na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH nakon što bi on bivao preglasan u tom tročlanom tijelu. Prema Ustavu, Narodna skupština RS može dvotrećinskom većinom poništiti preglasavanje člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

"Ostavile su upečatljiv utisak, a u najvećem broju slučajeva njihovo sazivanje je bilo veoma opravdano. Tako je NSRS dobila jednu dimenziju koju garantuje Dejton - da bez stava NSRS nema donošenja odluka u BiH. RS je postala jako vidljiva, bitan faktor, ali i smetnja i trn u oku, ali to je pravo koje Skupštini Republike Srpske daje Dejtonski mirovni sporazum", rekao je Čubrilović.

Ističe da je NSRS jedini parlament u BiH koji u potpunosti ostvaruje svoju zakonsku ulogu i koji je sve obaveze uvijek završavao u zakonskim rokovima.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE