• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Završena 35. posebna sjednica NSRS: Usvojen Zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata

Autor Dragana Božić

Završena 35. posebna sjednica Narodne skupštine RS.

  Usvojen zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata Izvor: Mondo/Slaven Petković

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je večeras po hitnom postupku Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata koji predviđa da se omogući legalizacija individualnih stambeno-poslovnih objekta izgrađenih do 31. decembra 2013. godine.

Zakonom je definisano da se radi o objektima čija je bruto građevinska površina manja od 400 metara kvadratnih i koji se nalaze na digitalnim ortofoto planovima Republike Srpske.

Prema ovom zakonu legalno izgrađenim objektima smatraju se i pomoćni objekti koji su u funkciji glavnog kao što su garaže, ljetne kuhinje, ostave i slično, osim složenih objekata u smislu Zakona o uređenju prostora i građenju, koji su izgrađeni do 31. decembra 2013. godine.

Usvojen je Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju, kojim se u znatnoj mjeri uređuje širi obim prava osiguranih lica prilikom ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

U vezi sa ovim Zakonom usvojeni su i zaključci klubova poslanika SNSD-a, SP-a, DEMOS-a, US, NPS-a i NDP-a prema kojima Narodna skupština obavezuje Vladu Republike Srpske da predloži parlamentu Srpske izmjene relevantnih propisa kojim će se utvrditi pravo na mjesečna novčana primanja porodicama sa četvoro i više djece, u kojima je jedan od roditelja nezaposlen i to u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovih zaključaka.

Usvojen je i zaključak ovih klubova prema kojem Narodna skupština traži od Vlade da se do izmjene relevantnih propisa navedenim porodicama u kojima je jedan od roditelja nezaposlen obezbijedi isplata pomoći od 750 KM na mjesečnom nivou.

Po hitnom postupku usvojen je Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojim se uvodi mogućnost zamjene poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike za poljoprivredno zemljište jedinica lokalne samouprave radi očuvanja zemljišnog Fonda za obavljanje poljoprivredne proizvodnje.

Nakon apsolviranja dnevnog reda, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio 35. posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske. 

(Srna)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE