• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NSRS nije podržala Dodikov veto na dodjeljivanje agremana njemačkom ambasadoru

Autor Brankica Spasenić

Veto srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na odluku o davanju agremana ambasadoru Njemačke u BiH danas nije dobio podršku poslanika u Narodnoj skupštini RS.

 NSRS nije podržala Dodikov veto na dodjeljivanje agremana njemačkom ambasadoru Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Za podršku Dodikovoj izjavi o proglašenju Odluke o davanju agremana ambasadoru Njemačke u BiH, koja je usvojena bez konsenzusa na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH, veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske, bila je potrebna dvotrećinska većina, odnosno ukupno 56 poslanika, dok su sjednici prisustvovala 54 poslanika.

Međutim, pred kraj današnje sjednice, poslanici vladajuće većine okupljene oko SNSD-a, predložili su zaključke "da NSRS daje agreman ambasadoru" koji su na istoj sjednici usvojeni.

Izglasano je da Narodna skupština RS donosi odluku i „daje“ agreman ambasadoru SR Njemačke u BiH.

„Narodna skupština RS odbacuje njemačku intervencionističku politiku i rezoluciju Bundestaga, Njemačka kao garant Dejtonskog sporazuma ima obavezu da dosljedno primjenjuje ovaj sporazum“, stoji u drugom zaključku koji je usvojen.

I na nekoliko ranijih posebnih sjednica koje su sazivane na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH, nije bilo neophodne dvotrećinske većine.

Tako u junu ove godine podršku nije dobio Dodikov veto na trgovinski sporazum BiH i Velike Britanije, a u aprilu ni onaj koji se odnosio na pet odluka od čega su dvije bile u vezi Centralne izborne komisije BiH (CIK), a tri u vezi međunarodnog testiranja učenika.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE