• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U srijedu dvije posebne sjednice NSRS

Autor Brankica Spasenić

Kolegijum Narodne skupštine RS zakazao je dvije posebne sjednice za ovu sedmicu, prva će početi 14. septembra sa početkom u 12 sati, a odmah po njenom okončanju i druga, navjerovatnije isti dan u poslijepodnevnim satima.

 Dvije posebne sjednice NSRS Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

U pitanju su 34. i 35. posebna sjednica u ovom mandatu, od kojih je jedna sazvana na zahtjev člana Predsjedništva BiH iz RS Milorada Dodika, a druga na zahtjev Vlade RS.

Dodik je uputio zahtjev za održavanje posebne sjednice Narodne skupštine RS na kojoj bi poslanici trebalo da se izjasne o njegovoj izjavi o proglašenju Odluke o davanju agremana ambasadoru Njemačke u BiH, koja je usvojena bez konsenzusa na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH, veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske.

Vlada RS utvrdila je 8. septembra, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, a što će se naći na dnevnom redu 35. posebne sjednice NSRS. Za ovu posebnu sjednicu predloženi su i Prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu kao i Prijedlog Zakona o obaveznom zdravtsvenom osiguranju.

Potpredsjednik NSRS Denis Šulić kazao je nakon sjednice kolegijuma NSRS da je dogovoreno da se na 34. posebnoj sjednici, koja se saziva na Dodikov zahtjev, dozvoli svim predstavnicima parlamentarnih stranaka da se obrate za skupštinskom govornicom, a da će biti pristuan i predstavnik Kancelarije EU.

Dodiku, kao predlagaču, dozvoljeno je neograničeno vrijeme da govori.

Poslanik PDP-a Igor Crnadak kazao je danas da će poslanici ove stranke još odlučiti da li će prisustvovati 34. posebnoj sjednici na kojoj će se odlučivati o agremanu njemačkom amabasadoru, a na kolegijumu su bili protiv njenog zakazivanja.

Sa druge strane, bili su za zakazivanje 35. posebne sjednice i smatraju da su za njen dnevni red “predložene neke dobre stvari koje će podržati”.

"Ovo je nezapamćen diplomatski skandal. Glavni cilj Milorada Dodika i SNSD-a je da RS bude zatvorena, izolovana i posvađana sa cijelim svijetom, da se od nje napravi rezervat , hermetički zatvorena rupa gdje oni na Izvršnom komitetu odlučuju i o životu i o smrti. Ta politika je propala i ova sjednica će to pokazati", kazao je Crnadak.

(Mondo)

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Giga

Zato i jesu opozcija. A je l Šmit skandal, ustavni sud u kojem njemci učestvuju obaška, njemački parlametarci koji ovuda šire srbofobiju i antiustavne poruke. Srbi treba da rade ono šta mogu mirno i demokratski, a blokada ambasadora je i više nego sjajna poruka. Neka im sad Bošnjaci pomognu da odblokiraju ovo ako mogu i ako je ovo država u kojoj se samo njihovi stavovi uvažavaju

MONDO REPORTAŽE