• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kristijan Šmit se oglasio nakon nametanja Izbornog zakona: "Za sudbinu ove zemlje ključno je da više ne bude blokada"

Autor Haris Krhalić

Visoki predstavnik BiH, kojeg ne priznaje RS, se oglasio nakon nametanja Izbornog zakona.

 Šmit Izvor: FENA

Visoki predstavnik BiH, kojeg ne priznaje RS, Kristijan Šmit je i zvanično nametnuo izmjene Izbornog zakona, potvrdili su na službenoj stranici OHR-a. Šmit će nametnuti djelimično modificirane izmjene u odnosu na one koje su objavljene u julu.

“Za sudbinu ove zemlje ključno je da više ne bude blokada. Zbog toga sam nametnuo mjere koje će unaprijediti funkcionalnost institucija u Federaciji BiH. One će omogućiti svim građanima da se njihov glas čuje i osigurati im da ih zaista i predstavljaju oni koje su izabrali”, započeo je Šmit.

Nametnute izmjene Izbornog zakona neće uticati na glasove sa današnjih izbora.

“Izmjene koje sam danas uveo neće uticati na glasove koje ste dali. Ovo su vaši izbori. One se ne odnose na direktne izbore već na post-izborne pregovore o stranačkim koalicijama te uspostavljanje indirektno izabranih tijela. Da budem jasan, ovo nije i ne može biti velika reforma Izbornog zakona koja je još uvijek neophodna i naširoko diskutirana. Snažno preporučujem da se ove dvije stvari posmatraju odvojeno. Taj posao tek treba da se obavi i ja sam spreman uraditi svoj dio kako bih to podržao”, rekao je Šmit pa nastavio:

“Moj hitan zahtjev danas izabranom sazivu Parlamenta BiH jeste da brzo usvoji odluku o kojoj se već više od deset godina samo raspravlja, koja se čeka, o kojoj se samo izriču bujice riječi bez ikakvih posljedica: implementirajte presude Sejdić-Finci, Zornić i sve druge odluke suda u Strazburu i sudova u Sarajevu. Ja ću biti u tom timu i pomagaću, jer ovo zahtijeva mnogo rada i promišljanja”.

Odlukama se uvode mehanizmi za deblokadu i strogo utvrđeni rokovi, čime će se osigurati funkcionalnost Federacije BiH te su mnoge procedure su pojednostavljene.

"Unio sam u Ustav i zahtjev za obaveznu suradnju, što je osnova za prosperitet svih", naglašava Šmit.

Novim Izbornim zakonom, broj delegata u Domu naroda PSFBiH biće 23, dok će za donošenje odluka biti dovoljno 11 “ruku”, umjesto dosadašnjih šest.

"Ovom odlukom sam povećao broj delegata u Domu naroda. Time se omogućava raspodjela mandata tako da se ispravlja prezastupljenost svakog od tri konstitutivna naroda u nekim kantonima o čemu je bilo riječi u slučaju Ljubić te u nekim drugim presudama. Također, sada po prvi put Ostali iz svih kantona mogu biti zastupljeni u Domu naroda Federacije BiH".

“Odluke koje sam potpisao jutros stupaju na snagu objavom na zvaničnoj internet stranici OHR-a ili u Službenim novinama, u zavisnosti šta bude objavljeno ranije“, zaključio je Šmit.

Kompletno saopštenje pročitajte na ovom LINKU.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE