• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dominacija SDA i HDZ u Parlamentu BiH

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Prema trenutno obrađenih 83,21 odsto glasova u CIK BiH za Parlament FBiH najviše glasova dobili su SDA, koja je dobila podršku 190.489 birača ili 24,51 odsto, te koalicija okupljena oko HDZ-a sa 114.450 glasova ili 14,73 odsto.

 Parlament i Savjet ministara BiH Izvor: MONDO

Od 12 izbornih jedinica za Parlament FBiH, SDA je imala najviše glasova i to u izbornim jedinicama 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8 i 11, koalicija oko HDZ BiH imala je najveću podršku birača u izbornim jedinicama 9, 10 i 12, dok je koalicija okupljena oko SDP-a pobijedila u Izbornoj jedinici 3. Prema ovim podacima, u Parlamentu Federacije BiH SDA bi trebalo da dobije 24 direktna mandata, a zatim slijedi HDZ sa 12 direktnih mandata te SDP BiH sa 11 direktnih mandata.

U Izbornoj jedinici 1, koja obuhvata područje Unsko-sanskog kantona, SDA je dobila tri direktna mandata, i to su Hamdija Abdić, Nijaz Hušić, Safet Kovačević, NES je dobio takođe tri, i to Irfan Durić, Ilda Alibegović, Sandi Salkić, te iz DF-a Zekerijah Alagić, SDP-a Razim Halkić i Maja Uremović iz POMAK-a.

Možda će vas zanimati

U Izbornoj jedinici 2, koja obuhvata Posavski kanton i još neke opštine, SDA je dobila dva direktna mandata, i to Fadil Novalić i Indira Omeragić, te SDP-ov Nihad Krajinović, HDZ-ov Mijo Matanović i Alen Mujić iz DF-a.

SDP, SDA i DF bi trebalo da podijele po dva direktna mandata u Izbornoj jedinici 3.

Kadrija Hodžić i Azra Okić iz SDP-a trebalo bi da dobiju mandate, iz SDA Azmir Husić i Salko Zildžić, a iz DF-a Mahir Mešalić i Dajana Čolić. Iz Stranke za BiH mandat bi trebalo da dobije Admir Čavalić.

Iz Izborne jedinice 4 bi direktne mandate trebalo da dobiju Begajeta Čaušević i Edita Mazić iz SDA, Elena Pirić iz PDA i Hajrudin Kozarević iz SDP-a, pišu Nezavisne.

SDA bi trebalo da dobije i tri direktna mandata u Izbornoj jedini 5, i to Miralem Galijašević, Nezir Pivić i Adisa Kokić Hinović. SDP bi u ovoj izbornoj jedinici mogao dobiti dva direktna, koja bi prema trenutnim podacima trebalo da osvoje Elvir Karajbić i Maida Tanović. Iz DF-a bi mandat mogla dobiti Alma Kratina, iz BHI "Fuad Kasumović" Kenan Uzunović i Josip Martić iz HDZ BiH.

Možda će vas zanimati

U šestoj izbornoj jedinici dijele se četiri mandata, koja bi trebalo da dobiju Mirsad Zaimović i Đemal Memagić iz SDA, te Hajrudin Žilić iz DF-a i Belmin Zukan iz SDP BiH.

Izbornoj jedinici 7, kojoj pripadaju Hadžići, Ilidža, Novi grad Sarajevo, Trnovo, Pale (FBiH), Foča (FBiH) i Goražde, dijeli se šest mandata, a Eldar Čomor i Adnan Efendić bi trebalo da budu novi poslanici iz SDA, Adnan Delić iz Koalicije "Povjerenje", Mirza Čelik iz DF-a, Damir Mašić iz SDP-a te Senad Čeljo iz Stranke za BiH.

U Izbornoj jedinici osam, SDA i HDZ osvojili su po direktna tri mandata, dok su SDP, DF i HDZ 1990 osvojili po jedan mandat. Kako stvari sada stoje, u Predstavnički dom Parlamenta FBiH ispred SDA ući će Melika Mahmudbegović, Alija Jusić i Bajro Makić, dok će ispred HDZ-a u poslaničke fotelje sjesti Lidija Bradara, Feliks Vidović i Mirjana Plavčić. U SDP-u mandat će dobiti Nijaz Helez, u DF-u Mara Đukić, a u HDZ 1990 Stipe Tokić.

Možda će vas zanimati

Prema ovim podacima, u Izbornoj jedinici 9 Vlatka Martinović, Antonio Sesar i Mladen Bošković iz HDZ BiH bi trebalo da dobiju direktne mandate, Edin Mušić i Sabina Turak iz SDA, te Aner Žuljević iz SDP-a, Luka Faletar iz HDZ 1990 i Slaven Raguž iz Hrvatske republikanske stranke.

U Izbornoj jedinici 10 sva tri mandata je dobio HDZ BiH, i to Stanko Musa, Dario Knezović i Marija Kikaš.

U Izbornoj jedinici 11 SDA i koalicija Povjerenje, koju predvodi NiP, osvojili su po dva direktna mandata, dok su Naša stranka, SDP i DF osvojili po jedan mandat. Ispred SDA mandate su dobili Edin Smajić i Jasmina Bišćević Tokić, dok su Elmedin Konaković i Amra Juzunović Kljajić osvojili mandate ispred liste "Povjerenje". Mandati koji su dobili Naša stranka, SDP i DF pripali su Damiru Arnautu, Jasni Duraković i Denisu Gratzu.

Mandate u Izbornoj jedinici 12 bi trebalo da dobiju Karlo Nevistić iz HDZ BiH, Petar Galić iz POMAK-a i Drago Stanić iz HDZ 1990.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE