• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kovačević: CIK sprema novu podvalu, nećemo dozvoliti ponavljanje izbora

Autor Vesna Kerkez

SNSD je na proteklim Opštim izborima u BiH osvojio više glasova nego stranke opozicije zajedno, a upravo te stranke pokušavaju da ubijede javnost da su izbori pokradeni, istakao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

 viber_image_2022-10-02_22-38-44-776.jpg Izvor: Mondo/Slaven Petković

"SNSD je sam, bez koalicionih partnera, osvojio 29 mandata, a sve opozicione stranke oko 25", naglasio je Kovačević na konferenciji za novinare u Banjaluci i ponovio da SNSD nema ništa protiv ponovnog prebrojavanja glasova, jer je pobjeda kandidata SNSD-a Milorada Dodika neupitna.

"Međutim, imamo problem sa tim kada neko donese odluku da se ponovo broje glasovi kršeći zakon. Vidjeli smo svi da je CIK BiH donijela nezakonitu odluku da se ponovo broje glasovi za predsjednika Republike Srpske", rekao je Kovačević.

On je ukazao da imaju informacije i strahove da se u CIK-u spremaju na još jednu podvalu, a to je da proglase preliminarne rezultate samo za FBiH, a da to neće uraditi za Republiku Srpsku i čekaće još sedam dana za dodatnu manipulaciju i sluđivanje javnosti.

Kovačević je rekao da zavjerenička koalicija koju čine PDP, SDS i CIK sve vrijeme radi zavjeru s ciljem udara na Republiku Srpsku.

"Mi ćemo imati sredstva kako da se protiv toga izborima. Ne postoje zakonske opravdanosti da se ponove izbori u Republici Srpskoj i građani su rekli šta je njihova volja", kazao je.

On je naveo da je u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu trenutno prebrojano oko 40 odsto ukupnih glasova iz Republike Srpske, te da je Milorad Dodik u vođstvu od 5.500 glasova u odnosu na Jelenu Trivić, dodajući da će na kraju ta razlika biti skoro 30.000 glasova u korist Dodika, kao što su i saopštili odmah nakon izbora.

"Odstupanja na ovom ponovnom brojanju u odnosu na prvo, iznose 0,8 odsto. Znači da je odstupanje manje od jedan odsto i manje nego prije dva dana kada je oznosilo 0,9 odsto", rekao je Kovačević.

SNSD neće dozvoliti ponavljanje izbora za predsjednika Republike Srpske jer su građani Srpske 2. oktobra izabrali Milorada Dodika, poručio je. 

"Imamo informacije i postoji bojazan da se u CIK-u spremaju za još jednu podvalu da će proglasiti preliminarne rezultate samo za FBiH, a za Republiku Srpsku neće još, već će čekati sedam dana u kojima će nastaviti sa manipulacijama, podvalama i ostaviti prostor za destabilizaciju Srpske i dalje sluđivanje javnosti", rekao je Kovačević na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Možda će vas zanimati

On je rekao da su na 338 biračkih mjesta rezultati za Dodika i Trivićevu identični, te da je na 90 odsto prebrojanih biračkih mjesta odstupanje i za Dodika i za Trivićevu plus minus četiri.

Kovačević je rekao da je SNSD na osnovu do sada prebrojanih biračkih mjesta ustanovio određene vrste prevara koje brojači sada u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu pokušavaju da naprave.

"U trenutku kada rezultati izbora budu objavljeni, SNSD će uložiti prigovore i tražiti da se na 15 biračkih mjesta ponovo prebrojavaju i ponovo kontrolišu glasovi", istakao je Kovačević.

Kovačević je naglasio da SNSD nema ništa protiv ponovnog brojanja glasova, ali da ima protiv nezakonitog načina na koji je CIK donio odluku o ponovnom brojanju glasova direktno kršeći zakon.

On je upozorio da, ukoliko se nastavi sa pokušajima destabilizacije Republike Srpske, neće biti formirana Narodna skupština, Vlada Srpske i ako ne bude usvojen budžet biće odluka o privremenom finansiranju, što bi moglo izazvati probleme kod povećanja penzija, boračkih i socijalnih davanja.

Kovačević je naglasio da je Dodikova pobjeda neupitna i da niko ničim ne može dovesti u pitanje tu pobjedu koju je osvojio glasovima građana Republike Srpske.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Darko

Vase je proslo budite sretni ako se zavrsi na ponovljenim izborima jer narodu polako puca duralo moglo bi biti svasta niste vi narod i rep. Srpska vi ste samo hrpa kriminalaca dno dna

Uh

@Darko Gospodine kako je njihovo proslo ako za njih glasa ogromna većina Republike Srpske?

MONDO REPORTAŽE