• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SNSD podnio dopunjenu prijavu protiv predsjednika i članova CIK-a

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) podnio je Tužilaštvu BiH dopunu krivične prijave protiv predsjednika Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suada Arnautovića i članova Željka Bakalara, Irene Hadžiabdić, Ahmeta Šantića, Jovana Kalabe i Vanje Bjelica Prutina.

 AA-20221007-29094113-29094108-CIK_DOK_GOD_STRANKE_BUDU_IMALE_MONOPOL_NAD_BIRACKIM_ODBORIMA_IMAT_CEMO_OVAKVU_SITUACIJU.jpg Izvor: Anadolija/Nihad Ibrahimkadic

Oni se terete za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja iz člana 220 stav 1 Krivičnog zakona BiH.

U obrazloženju dopunjene krivične prijave navodi se da je Arnautović gostujući u emisiji "Rezime" FTV 18. oktobra najavio da je "na stolu" razmatranje odluke o poništenju i ponovnom održavanju izbora u Republici Srpskoj za nivo predsjednika Republike Srpske.

Time je potvrdio navode iz same krivične prijave koju je SNSD podnio 11. oktobra da je nezakonita naredba o otvaranju vreća i ponovnog brojanja glasačkih listića za nivo predsjednika Republike Srpske donesena sa ciljem poništenja izbora za navedeni nivo, a ne sa ciljem stvarnog utvrđivanja i objedinjavanja izbornih rezultata kako to CIK BiH navodi kao razloge za donošenje naredbe.

"Naime, CIK BiH u ovom momentu ne može znati koje će mjere preduzimati, kada još traje proces 'ponovnog kontrolnog brojanja' glasačkih listića za nivo predsjednika Republike Srpske i ovakvo ponašanje predsjednika CIK-a upravo pokazuje da su svi koraci i radnje koje ova komisija preduzima i koje će preduzimati unaprijed dogovoreni", ističe se u dopunjenoj krivičnoj prijavi SNSD-a.

U prijavi se konstatuje da navedena radnja Suada Arnautovića potvrđuje da su gore prijavljeni kao službena lica CIK BiH u namjeri da pogoduju jednom izbornom subjektu prekoračili svoja službena ovlašćenja te unaprijed, bez čekanja ishoda radnje koja je u toku /brojanje glasačkih listića/, dogovorili odluku o poništenju i ponovnom izboru za nivo predsjednika Republike Srpske.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Miki

Da li je moguće da se sve ove nezakonitosti u CIKu rade naočigled demokratske Evrope? Ljudi nepoštuju zakon uopšte, pa daj ponovite izbore pa da čujete stav naroda

MONDO REPORTAŽE