• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opozicija se poziva na Vučića i kritikuje "ratnohuškačke pozive" na miting SNSD-a (VIDEO)

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Mladen Ivanić i Nenad Vuković iz PDP i predsjenik SDS-a Mirko Šarović u saopštenjima koje su danas uputili medijima kritikovali su atmosferu koju uoči protesta u utorak stvara SNSD, nazivajući je huškačkom, a tvrde da je i predsjednik Srbije pozvao na smirivanje strasti.

 Spot SNSD Otadžbina zove reakcije opozicije Izvor: Screenshot

Počasni predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP), Mladen Ivanić, rekao je da je na osnovu režimskih medija, izjava Dodika i drugih funkcionera SNSD-a, vidljivo da se vlast opredijelila za dizanje tenzija u Republici Srpskoj.

"Neosnovane prijetnje ljudima da mogu ostati bez plata i penzija, pozivi na mitinge vlasti koji liče na pozive u rat, i to nakon dva potpuno mirna i dostojanstvena protesta opozicije zbog evidentnih izbornih neregularnosti, zastrašivanje naroda da može doći do sukoba, pokazatelji su nevjerovarne političke neodgovornosti vlasti", rekao je Ivanić, navedeno je u saopštenju PDP.

Ivanić ističe da postoje brojne nelogičnosti u ponašanju predstavnika vlasti.

Povezano

"S jedne strane tvrde da su pobijedili toliko ubjedljivo da se to ni na koji način ne može promijeniti, a s druge strane svakodnevno podižu tenzije. Zašto bi neko ko je pobijedio na izborima pravio mitinge, umjesto samo da sačeka proglašenje pobjede, ukoliko je toliko uvjeren u nju? Zašto prave još dublje podjele u narodu i unose nemire? Podsjećam, niko iz opozicije nije spomenuo sukobe, nego se isključivo predstavnici vlasti svakodnevno izlaze sa takvim izjavama. Sukob, pa ni u primisli, ne treba nikome i to je zadnje što se smjelo izgovoriti", kaže Ivanić.

On dodaje da institucije moraju uložiti sve svoje kapacitete da se sva pitanja vezano za izbore riješe, a pozvao je Centralnu izbornu komisiju da iskoristi sve instrumente koje su joj na raspolaganju da se utvrdi stvarna volja građana.

"Ali prije svega, pozivam SNSD i njegove koalicione partnere na trezvenost i strpljenje, da političku retoriku vrate u normalne tokove, odustanu od dizanja tenzija i prihvate odluke institucija, jer se baš time čuva Republika Srpska", poručuje Ivanić.

Vuković: Poruka Vučića Dodiku

Zamjenik predsjednika PDP-a Nenad Vuković rekao je da je poruka predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučuća da "srpsko-srpskih sukoba ne smije biti" prije svih upućena Miloradu Dodiku.

"Očekujemo da je zaista ozbiljno shvati i prestane podgijavati atmosferu u Republici Srpskoj", kaže Vuković. Vuković napominje da iz opozicije niko nikada nijednu rečenicu nije izgovorio koja bi se smatrala destabilizacijom.

"Dva velika protesta su prošla bez ikakvog bezbjednosnog problema, govori su bili na temu izbornih manipulacija i krađa i nismo retorikom zaoštravali situaciju. Jasno je da su predstavnici vlasti, zajedno sa svojim analitičarima, prethodnih dana ubacili priče o dešavanjima iz ‘97.godine i potencijalnim sukobima unutar Republike Srpske. Zbog takvih neodgovornih istupa i nepromišljenih riječi je reagovao i g.Vučić koji je uputio poruku da srpsko-srpskih sukoba ne smije biti. Očekujemo da Dodik čuje te riječi i poruku koju je dobio" kaže Vuković.

On ističe da jeste demokratsko pravo i vlasti da održi skup koji su najavili, ali i da je veoma bitno da poštuju ono što je rekao predsjednik Srbije.

Šarović: Dodik, Milanović i "banjalučki Majdan"

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović nazvao je spot SNSD-a sa pozivom na miting podrške režimu "ratnohuškačkim", a smatra izjave prvaka SNSD-a pokazuju da je Milorad Dodik sve osim lidera koji je sposoban da odražava nacionalno jedinstvo.

"Svojim ponašanjem je pokazao da mu je nacionalno jedinstvo poslednje na listi prioriteta", poručio je Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke u saopštenju iz SDS-a.

Mirko Šarović
Izvor: Nihad Ibrahimkadic/Anadolija

Šarović kaže da nije problem organizovanje mirnog javnog okupljanja već propagandni spot za miting i "atmosfera koju režim pravi koja stvara atmosferu za sve osim za mirno okupljanje".

"Iako predsjednik Vučić već danima poziva na smirivanje strasti u Republici Srpskoj, Milorad Dodik pokazuje da je nedorastao trenutku i nastavlja svojom propagandom da dijeli naš narod. Dodik je, umjesto Vučića, izgleda odlučio da posluša Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatske koji je najavio banjalučki majdan", naglasio je Šarović.

On kaže da crtanje meta na čelo pojedincima iz opozicije ostaje manir ponašanja režima i da skandalozni spot poziva na miting znači pokušaj narušavanja bezbjednosti u Republici Srpskoj.

Šta je poručio Vučić?

Predsjednik Srbije je nakon jučerašnjeg sastanka sa ambasadorima zemalja Kvinte u Beogradu, komentarišući situaciju u RS, rekao da "srpsko-srpskih sukoba ne smije biti i to je jedina poruka političarima u Republici Srpskoj".

"Šta god da bilo, Republiku Srpsku moraju sačuvati. Narod moraju sačuvati, a mi smo tu da ih uvijek podržimo. Želim da se smire tenzije u Republici Srpskoj", rekao je Vučić.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik krajem prošle nedjelje pozvao je građane da u što većem broju dođu na protest koji SNSD organizuje u Banjaluci u utorak u 18 sati u parku Mladen Stojanović. U međuvremenu, SNSD je objavio video-poziv na miting pod nazivom "Otadžbina zove".

SNSD - Otadžbina zove
Izvor: YouTube

Još iz INFO

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vlast

Ovaj spot od početka do kraja kao da zove u rat, a ne na mirni skup. Gospoda iz SNSDa bi radije izazvali sukob nego da sjaše s vlasti. Ako su pobijedili neka sačekaju proglašenje pobjede i to je to. Žalosno je to, srbima najmanje trebaju ovakve situacije. Ovo nije u službi naroda, ovo je u službi zadržavanja vlasti i jahanje jadnog naroda do besvjesti

Nebuloza

Kakve su im ovo fore, kad oni protestuju to je opravdano, kad vlast mitinguje to je ratohušačka politika…

Darko

@Nebuloza Pa ovi su htjeli ponovno brojanje i dobili su sto je sasvim ispravno sa obzirom koliko je ne regularnosti, a ovaj drugi hoce sukob kako bi te mogao i dalje jahati

Mikan

@Nebuloza Narod je i stajao uz pretke ali ti nisi nikad gdje si bio devedesetih sam si rekao da se ponosis sto nisi bio u ratu (da branis i stvaras Rep. Srpsku) kako licemjeran spot

MONDO REPORTAŽE