• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potvrđeno da će BiH dobiti status kandidata za članstvo u EU

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Savjet opštih poslova Evropske unije odobrio je kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu.

 EU zastava u Mostaru. Izvor: Misija EU u BiH

Radio Slobodna Evropa saznaje da su ministri nadležni za evropska pitanja, na sastanku koji i dalje traje, već usvojili zaključke gdje se navodi da se "preporučuje da se Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidata uz potvrdu Evropskog savjeta".

Ovu odluku ministara će, potom, potvrditi šefovi država vlada zemalja članica Evropske unije na samitu koji će biti održan u četvrtak, 15 decembra

"U trenutnom geopolitičkom kontekstu, Savjet EU naglašava hitnost da zemlja krene naprijed na svom putu prema EU, posebno kroz ispunjavanje svih 14 ključnih prioriteta za otvaranje pregovora o pristupanju EU identifikovanih u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU koji je Savjet usvojio 2019. godine", piše u zaključcima dokumenta u koji je Radio Slobodna Evropa ranije imao uvid.

Francuska državna sekretarka za evropska pitanja, Lorans Bun, izjavila je danas u Briselu da je "Evropska unija postigla konsenzus da dodijeli BiH status zemlje kandidata za članstvo

"Kao što znate, bilo je puno nezadovoljstva oko dinamike proširenja. Danas imamo konsenzus da dodijelimo BiH status zemlje kandidata za članstvo, a odluka treba da bude donesena u četvrtak na sastanku lidera Unije na samitu. Ovo je još jedan dokaz da reforma funkcionira, reforma koju je Francuska predložila", izjavila je Bun.

Povezano

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE