• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Služenjem pomena na "Malom Zejtinliku" počelo obilježavanje Dana Republike Srpske (FOTO)

Autor Dragana Božić

Služenjem pomena i polaganjem vijenaca poginulim srpskim borcima na Vojničkom groblju "Mali Zejtinlik" u Sokocu gdje je sahranjeno njih oko 1.000, počelo je obilježavanje 9.januara - Dana Republike Srpske.

 Dan Republike Srpske 2023 Izvor: Srna/Borislav Zdrinja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i delegacija Vlade Srbije u kojoj su Nikola Selaković, Danica Grujičić i Ivica Dačić danas su na Vojničkom groblju "Mali zejtinlik" na Sokocu, položili vijence povodom 9.januara - Dana Republike Srpske.

Vijence na spomen-krst na ovom groblju gdje je sahranjeno 1.000 srpskih boraca položili su i izaslanik srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Boško Tomić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, te ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Srpske Siniša Karan, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić.

Poštu su polaganjem vijenaca odali i ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir i ministar prosvjete i kulture Željka Stojičić.

Cvijeće na spomen-krst položili su Darko Mladić, sin generala Ratka Mladić, kao i Sonja Karadžić Jovičević, kćerka prvog predsjednika Srpske Radovana Karadžića.

Poštu su odale i delegacije poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, predstavnici Boračke organizacije Sarajevsko-romanijske regije, saveza opština i gradova Republike Srpske, kao i Ministarstva odbrane i Trećeg pješadijskog /Republike Srpske/ puka i Oružanih snaga BiH, te nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Vojničko spomen-groblje "Mali Zejtinlik" nastalo je egzodusom Srba iz Sarajeva i okoline, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma u novembru 1995. godine, kada su porodice sa tog područja ponijele i zemne ostatke poginulih srpskih boraca i prenijele ih na područje opštine Sokolac, gdje je sahranjeno 960 pripadnika Vojske Republike Srpske.
Republika Srpska danas proslavlja Dan Republike i 31 godina postojanja, svečanim defileom u Istočnom Sarajevu.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

(Srna/Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE