• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stevandić: Bošnjaci i Hrvati su dolazili na proslavu 9. januara dok se stranci nisu umiješali

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da su svi dolazili na proslavu 9. januara u Banjaluku dok se stranci preko Ustavnog suda BiH nisu u to umiješali.

 Stevandić Bošnjaci i Hrvati dolazili na Dan RS Izvor: Mondo - Slaven Petković

"Kada su međunarodni faktori odlučili da se napravi kriza oko Dana Republike, odjednom je zaboravljeno da su i Bošnjaci i Hrvati dolazili na proslavu. Bitno je da su 9. januar i Dan Republike nastali u miru, a ne kao 1. mart koji se slavi kao dan nezavisnosti BiH, a datum je kojim se obilježava početak rata u BiH", rekao je Stevandić za "Večernje novosti".

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Radovan Kovačević izjavio je da BiH može da funkcioniše samo na osnovu jedne formule, a to je Ustav koji je predvidio Dejtonski sporazum.

Povezano

Kovačević je istakao da je značajan dio međunarodne zajednice sve vrijeme podsticao i podržavao rušenje Ustava na štetu srpskog naroda i Srpske, kao i na štetu hrvatskog naroda, a sve u interesu isključivo bošnjačkog naroda.

"I sve to sa jasnim ciljem – centralizacija BiH, odnosno rušenje Ustavom zagarantovanih prava Republike Srpske i srpskog naroda. To je danas ključni problem BiH. Ona može da funkcioniše samo na osnovu jedne formule, a to je Ustav koji je predvidio Dejtonski sporazum i nikako drugačije", rekao je Kovačević.

Profesor na pravnom fakultetu u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić izjavio je da je paradoks da je 9. januar "znak diskriminacije" Hrvata i Bošnjaka u Srpskoj, iako tog dana Srbi obilježavaju diskriminaciju koju su nad njima učinili Muslimani i Hrvati u ondašnjoj BiH donoseći odluku o srpskim vitalnim nacionalnim interesima bez srpskog učešća.

Povodom sihronizovanih napada na Republiku Srpsku povodom proslave 9. januara, Lukić je istakao da je riječ o licemjerju EU i američke administracije i bacanju prašine u oči.

On je rekao da se Dan Republike obilježava baš 9. januara jer Srbi u BiH nisu htjeli da budu manjina, porobljeni i u lancima.

Lukić je naglasio da se samo treba sjetiti kako su se SAD i tadašnja evropska zajednica, a današnja EU odnosile prema kršenju Ustava SFRJ od Slovenije, Hrvatske, hrvatsko-bošnjačke koalicije u BiH i na kraju Makedonije.

"Tad Ustav SFRJ uopšte nije bio bitan. On je za njih bio nedjelotvoran i mrtav. Za SAD i evropsku zajednicu svaki ustav je mrtav ako njima ne odgovara", rekao je Lukić, koji je bio najmlađi član delegacije Republike Srpske u Dejtonu.

On je naglasio da je, s druge strane, Ustav BiH živ, "iako je i on po mnogim stvarima postao mrtav upravo djelovanjem tih sila".

Prema njegovim riječima, paradoks je da je 9. januar "znak diskriminacije" Hrvata i Bošnjaka u Srpskoj, iako su tog dana baš oni donijeli odluku o srpskim vitalnim nacionalnim interesima bez srpskog učešća, isključivši ih uz pomoć evropske zajednice i to je dan kada su diskriminisani i od njih napravljena manjina.

"Dan Republike Srpske se obilježava baš zato što Srbi nisu htjeli da budu manjina i što nisu htjeli da budu porobljeni i da budu u lancima", rekao je on.

Lukić je poručio da se Srpska mora jasno oduprijeti daljoj eroziji ustavnog položaja, jer tako sprečava oduzimanje svega nacionalnog, srpskog imena i prezimena, istorije i veze sa Srbima u Srbiji.

(Srna)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE