• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pao dogovor u Banjaluci: Pokret za državu ulazi u vlast na bh. nivou, Konaković zahvalan SNSD-u na kompromisu

Autor Brankica Spasenić

Pokret za državu ulazi u vlast na bh. nivou, a i zvanično je potvrđeno da će dosadašnji ministar trgovine i turizma u Vladi RS Sevlid Hurtić (BH Zeleni) sada biti kandidat za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH.

 Pokret za državu ulazi u vlast na bh. nivou Izvor: Brankica Spasenić, mondo.ba

Međutim, nije precizirano ko će na njegovo mjesto u Vladu RS, čak ni da li će to ponovo biti kanidat Pokreta za državu.

“U narednim danima Pokret za državu dogovoriće sa premijerom RS kompenzaciju oko učešča u izvršnoj vlasti u RS”, istakli sui z ovog Pokreta.

Njihovi predstavnici su danas u Banjaluci održali sastanak sa predstavnicima stranaka iz Federacije BiH, tzv. “Osmorke”.

“Nakon toliko turbulencija, razgovora i priča, delegacija iz Sarajeva je došla da razgovara sa Pokretom za državu i odlučili smo da uđemo u državnu vlast i da imamo ministra u Savjetu ministara BiH”, rekao je Hurtić.

Možda će vas zanimati

 Komentarišući izjave Damira Arnauta iz Naše stranke da je on “Dodikov Bošnjak”, Hurtić je odgovorio:

Ja sam od Refika Hurtića hadžije i Safije Hurtić hadžinice. Arnaut da je imalo išao na ispite prava, znao bi da federalni zastupnik ne može glasati u državnom parlamentu. Ne znam što je opterećen sa mnom, možda zato što imam kosu, a on nema”, kazao je Hurtić.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković je u Banjaluci kazao da se Savjet ministara uspostavlja u drugačijem ambijetnu i okruženju i sa pokušajem da se u BiH dese pozitivne promjene, te da se o BiH ne govori samo u kontekstu konflikta, nego da se ljudima pruži nada i konkretni projekti.

“Ovo je još jedna potvrda da se kompromis isplati i da daje rezultate. Ovo je naš koalicioni dogovor sa SNSD-om da se četvrti ministar iz RS dogovori i da se oko njega nađe zajednički interes. Pokret za državu je dio vladajuće strukture i došli smo do imena Sevlida Hurtića za kojeg mislimo da je i personalno dobro rješenje. Zahvaljujem se i SNSD-u i predsjedniku Dodiku na razumijevanju i spremnosti na kompromis”, kazao je Konaković.

Dodao je da nema nijedno kadrovsko rješenje oko kojeg se svi apsolutno slažu, ali da će se kapaciteti pokazati dobrim radom.

“Ili neće. To će se moći mjeriti kada ova priča zaživi, ali joj treba dati šansu”, istakao je.

Upitan da li će večeras u Banjaluci “otići na košarkašku utakmicu ili u destileriju”, kao što je to nedavno učinio, Konaković se nasmijao i kazao da će nakon večerašnjeg sastanka na “uspavljivanje kćerke čija mama radi treću smjenu”.

“Do 23 sata moram biti u Sarajevu. Vrlo rado ću opet doći da gledam utakmice bh. kluba Igokea za koji navijam kada igra protiv Makedonaca, Hrvata… To je moj bh. tim. Doći ću rado u svoju Banjauku kada god me okolnosti navedu. U destileriju neću. Večeras”, rekao je.

Upitan da li su proslava 9. januara ili Zakon o nepokretnoj imovini RS poljuljali odnose unutar koalicije, Konaković je kazao da je stavove o ova dva pitanja rekao jasno.

“Mi smo se opredijelili za drugačiju politiku. Isplati se da trpimo kritike i izgubimo poene, ako će građani doživjeti bilo kakve pomake. Očekujemo da ćemo Prvog marta imati drugu stranu koja se sa tim takođe ne slaže”, kazao je Konaković.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE