• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nikšić: Svjesni smo blokade institucija BiH i riješeni da prevaziđemo problem

Autor Vesna Kerkez

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić rekao je da je čvrsto opredijeljen da se prevaziđe problem blokade institucija na nivou BiH i da želi da prave novi ambijent u kome se može razgovarati i dogovarati bez tenzija.

 Srn2023-1-5_177406_0.jpg Izvor: Borislav Zdrinja/Srna

"Želimo da pravimo neki novi ambijent u BiH, ambijent u kome se može razgovarati, dogovarati bez tenzija i o stvarima o kojima se eventualno ne slažemo. Da možemo da tražimo rješenja o stvarima u kojima sad izgleda da smo dijametralno suprotni i daleko", rekao je Nikšić novinarima nakon sastanka predstavnika SNSD-a i "osmorke" u Doboju.

On je naveo da će na planu dogovora o ministarskim i drugim funkcijama u Savjetu ministara BiH biti potreban kompromis, te da cijeni stav SNSD-a koji je pokazao spremnost u smislu da se stvori novi ambijent radi dogovora.

Nikšić je naveo da ostaje da dogovore kandidate za ministarske i druge pozicije koji pripadaju "osmorki" u Savjetu ministara, kao i da stranka sutra ima sjednice organa kada bi trebalo sve biti dogovoreno.

On je naveo da SDP ovim pokazuje da je za kompromis i da se stvara nekakav novi odnos i ambijent.

"Vidjećemo šta će biti dalje, ali SNSD je ostavio dan, dva da usaglašamo tu priču jer nisu razgovarali sa drugim kandidatima", rekao je Nikšić.

On smatra da će biti puno lakše kada sve to zaživi, kada se formira Savjet ministara i kada unutar Savjeta pokažu da su spremni da svi zajedno rade na rješavanju svakodnevnih problema građana, odnosno onoga što je problem u BiH kada je u pitanju funkcionisanje njenih institucija.

"Svi smo svjesni da u ovom trenutku imamo apsolutnu blokadu funkcionisanja svih institucija na nivou BiH. Mi smo veoma čvrsto opredijeljeni da taj problem prevaziđemo", pojasnio je Nikšić.

On je dodao da su otvoreno razgovarali o stvarima o kojima očito do sada nije bilo ni volje da se priča, navodeći čak i pitanje potpisivanja sporazuma BiH sa Islamskom zajednicom.

Čini mu se, kaže, da prave prve korake na polju saradnje, dogovaranja i stvaranja pretpostavki da BiH krene naprijed.

Izvor: Ljiljana Smiljanić, ustupljena fotografija

Lider NES-a Nermin Ogrešević rekao je da za sada neće spekulisati o strankama koje će biti u vlasti na niovu BiH.

Ogrešević je naveo da ova stranka i Stranka za BiH neće biti većina na nivou BiH, jer nije bilo prostora ni kod SNSD-a ni "trojke" da se dogovore određena rješenja s obzirom na to da je vladalo mišljenje da je sporazum već potpisan.

Ogrešević je naveo da su prilikom razgovora smatrali da treba da imaju četiri ministarstva i važniju ulogu u rukovodećim pozicijama u agencijama i institucijama na nivou BiH, a kao jedno od pitanja je naveo i "uvažavanje bosanskog jezika u Republici Srpskoj".

Sastanku SNSD-a i stranaka "osmorke" prisustvali su lider SNSD-a Milorad Dodik, potpredsjednik stranke Željka Cvijanović, te Zoran Tegeltija, Obren Petrović, Sanja Vulić i Boris Jerinić.

Na sastanku su bili i predsjednici SDP-a Nermin Nikšić, Naroda i pravde Elmedin Konaković, NES-a Nermin Ogrešević, te Stranke za BiH Semir Efendić.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE