• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik, Čović i Nikšić potpisali sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH

Autor Nikolina Damjanić

Lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović, SDP-a Nermin Nikšić i njihovi koalicioni partneri potpisali su danas u Sarajevu sporazum koji sadrži smjernice, načela i ciljeve u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za period 2022-2026. godina

 Koalicioni ugovor SNSD osmorka i HDZ Izvor: Ognjen Begović/Srna

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas nakon potpisivanja sporazuma o formiranju vlasti na zajedničkom nivou da je na neubičajeno brzo došlo do dogovora i konsenzusa, ali i da postoje razlike u vezi sa NATO-om.

"Na neubičajeno brz način je došlo do dogovora i konsenzusa. Treba se formirati Savjet ministara i da se bavimo operativnim pitanjima", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je istakao da je uložen ozbiljan napor, brzina i uvažavanje partnera, što je podrazumijevalo da pokušaju doći do efikasnog formiranja vlasti, usvajanja važnih dokumenta poput budžeta, kao i deblokade planova.

Dodik je istakao da su izabrali dobar dan za potpisivanje sporazuma kada BiH treba da dobije status kandidata za EU.

"Imamo mi razlike oko NATO-a, niko nije napustio svoje pozicije, ali smo smatrali da ne treba da gubimo vrijeme oko toga", rekao je Dodik.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas da očekuje da će Savjet ministara biti formiran do kraja godine kako bi se pažnja mogla usmjeriti na projekte koji su vitalni za BiH, Republiku Srpsku i Federaciju BiH (FBiH).

"U čertvrtak očekujem završetak priče o radnim tijelima, o tome kako će izgledati Savjet ministara i svemu što treba uraditi da do kraja godine bude formiran Savjet ministara", rekao je Čović novinarima nakon potpisivanja sporazuma o formiranju vlasti na zajedničkom nivou.

On kaže da mu je drago što postoji razumijevanje oko svih važnih pitanja sa SNSD i strankama "osmorke".

Čović se nada da će na nivou FBiH ove i naredne sedmice biti okončani svi pregovori da bi bilo završeno formiranje vlasti.

Ceremoniji potpisivanja sporazuma prisustvovali su članovi delegacija SNSD-a, HDZ-a, SDP-a i njihovih koalicionih partnera.

Potpisivanju sporazuma prethodio je sastanak Dodika, Čovića, Nikšića i koalicionih partnera na kojem je razgovarano o formiranju Savjeta ministara i ostalih struktura vlasti na zajedničkom nivou.

(SRNA)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE