• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv Dodika: Evo šta kažu u SNSD-u

Autor Dragana Božić

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) formiralo je predmet protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske zbog negiranja genocida.

 Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv Dodika Izvor: Anadolija/Samır Jordamovıć

Prema zakonu, nakon što se predmet formira, Tužilaštvo BiH provodi istragu, nakon čega postupajući tužilac odlučuje da li će podići optužnicu, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa.

Potom, Sud BIH potvrđuje ili odbacuje optužnicu.

Dodik je govorio o Srebrenici, nakon što je visoki predstavnik donio 21. februara Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari koji daje mogućnost da se višak doniranih sredstava za ukope i grobove žrtava može preusmjeriti u druge potrebe funkcionisanja tog centra.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) uopšte nije začuđen što je Tužilaštvo BiH i ovaj put formiralo predmet protiv Milorada Dodika, jer je to pravosudna institucija koja nikada nije propustila nijednu priliku da progoni Milorada Dodika, izjavio je Srni portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Kovačević je istakao da je jako bitno da se zna da Milorad Dodik nikada, ni u jednoj svojoj izjavi nije uvrijedio bilo koju žrtvu zločina u Srebrenici, niti je uvrijedio članove porodice žrtava zločina u Srebrenici, niti je ikada imao takvu namjeru.

"Ono što treba da bude jasno i ljudima u Tužilaštvu i svima onima koji nas pokušavaju progoniti zbog toga što govorimo istinu jeste da nas nikada neće zasutaviti u tome da imamo pravo da kažemo istinu i da branimo naše pravo na istinu i sva naša prava koja imamo u dejtonskoj BiH", poručio je Kovačević u izjavi za Srnu reagujući na informaciju da je u Tužilaštvu BiH formiran predmet protiv predsjednika Republike Srpske i lidera SNSD-a Milorada Dodika zbog, kako je rečeno, negiranja "genocida u Srebrenici".

Kovačević je naglasio da ono što je isto tako veoma bitno i što ne smije da se izgubi iz fokusa jeste da Valentin Incko, niti bilo koji visoki predstavnik u BiH nikada nije, na osnovu Dejtonskog sporazuma, dobio nikakvo pravo da nameće bilo kakve zakone, niti da se na bilo koji način miješa u proces donošenja odluka u BiH, tako da do te izmjene Krivičnog zakona, na koju se pozivaju u Tužilaštvu BiH, pravno gledano, nikada nije ni došlo.

"S obzirom na to da je i protiv mene isto tako ranije formiran predmet zbog iste stvari u Tužilaštvu BiH i da je taj proces kasnije poništen, očekujemo da će se isto dogoditi i u ovom slučaju, ali ono što je najbitnije jeste da nikada nećemo odustati od istine i od našeg prava da jasno i slobodno izražavamo istinu i svoje stavove", poručio je Kovačević.

(Srna/Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Kako su ažurni kad je Dodik u pitanju

MONDO REPORTAŽE