• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SNSD u Sarajevu zatražio zakonsku zabranu zloupotrebe pojma genocid 

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Klub SNSD-a i njihovi koalicioni partneri danas su na protokol Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine predali Prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid, koji će biti razmatran na sljedećoj sjednici i to po hitnoj proceduri.

 SNSD u Sarajevu zatražio zakonsku zabranu zloupotrebe pojma genocid  Izvor: MONDO/ Dragana Božić

Šta hitna procedura znači u praksi? To znači da nema amandmana, već se traži usvajanje u obliku u kojem je zakon i predložen, piše Klix. Nameće nekoliko pitanja, među kojima je i zašto je SNSD predložio poseban zakon, a ne jednostavno izmjene Krivičnog zakona BiH.

Da su tražili izmjene Krivičnog zakona, onda bi se morali pozvati na sve izmjene postojećeg zakona, a samim tim i na Inckove izmjene koje odbacuju. Međutim, predlaganje posebnog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid ujedno vodi i u pravnu anarhiju, s obzirom na to da Krivični zakon tretira većinu onoga što SNSD predlaže novim zakonom.

Možda će vas zanimati

U članu 1. ovog zakona se zabranjuje zloupotreba pojma genocid na način da se za to propisuju krivične sankcije.

Treći član tog Prijedloga zakona propisuje detaljne kazne zatvora koje mogu biti od šest mjeseci do pet godina onome ko omalovaži državu, entitete ili distrikt te pojedince i grupe na način da ih nazove genocidnim.

Prvi stav člana 3 glasi ovako:

"Ko govori ili piše ili na drugi način učini javno dostupnim tekstove, slike ili svako drugo predstavljanje ideja o genocidu, omalovažavajući ili izlažući javnoj poruzi Bosnu i Hercegovinu, Republiku Srpsku, Federaciju Bosne i Hercegovine i Brčko distrikt BiH, kao i grupu osoba ili člana grupe koja je određena na osnovu rase, boje kože, vjere, porijekla, državne, nacionalne ili etničke pripadnosti, a i na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv BiH, RS, FBiH, Brčko distrikta, kao i takve grupe osoba i člana te grupe, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina".

Druga tačka člana 3 se odnosi na kažnjavanje imenovanih i izabranih funkcionera koji počine navedeno djelo. Pretpostavljena je kazna od najmanje tri godine zatvora.

"Počinilac krivičnog djela iz stava 1 ovog člana, koji je imenovani ili izabrani funkcioner ili odgovorna osoba ili zaposlena osoba u institucijama BiH, RS, FBiH i Brčkog, ili bilo kojem organu ili organizaciji koja se finansira putem javnog budžeta, kaznit će se kaznom zatvora od najmanje tri godine
Uz Prijedlog je poslato i obrazloženje u kojem se detaljnije navode okolnosti, razlozi, principi na kojima je zasnovan prijedlog te provedbeni mehanizmi".

Inače, Narodna skupština Republike Srpske je prije tri dana izglasala zaključak kojim se traži od predstavnika RS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH da predlože ovaj zakon, što je danas i učinjeno.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE