• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ambasada SAD o Dodikovom "raskidu" s NATO-om: Zakon iz 2005. godine obavezuje BiH na saradnju

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ambasada SAD u Sarajevu oglasila se povodom današnjih izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

 Ambasada SAD Milorad Ddik Izvor: Ambasada SAD u BiH

U ambasadi ove zemlje kažu da separatistička retorika Milorada Dodika i prijetnje otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine predstavljaju antidejtonsko djelovanje koje je neodgovorno, opasno i štetno za integraciju BiH u evroatlantske institucije.

"Prema Ustavu Bosne i Hercegovine, ni entitet niti bilo koja druga niža administrativna jedinica nemaju pravo otcjepljenja, a Sjedinjene Države neće mirno gledati ukoliko Milorad Dodik bude radio na potpirivanju novog sukoba u Bosni i Hercegovini. Kao što to rade već trideset godina, Sjedinjene Države će stati u zaštitu teritorijalnog integriteta, suvereniteta i multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine", navodi se u saopštenju.

Amerikanci smatraju da su retorika i prijetnje Milorada Dodika pokušaj odvlačenja pažnje od stvarnih problema s kojima se suočavaju građani Republike Srpske: tekuće kampanje vlasti radi oduzimanja osnovnih sloboda, neuspjeha u rješavanju problema porasta cijena hrane, smještaja i transporta, te kontinuiranih nastojanja da se budućnost Republike Srpske optereti hipotekom kroz neodgovorno zaduživanje od strane vlade.

"Što se tiče prijetnji Milorada Dodika da će prestati sarađivati sa NATO savezom, podsjećamo ga da Zakon o odbrani iz 2005. godine obavezuje državne vlasti da provode aktivnosti potrebne za pristupanje Bosne i Hercegovine NATO savezu. To uključuje i održavanje čvrstog partnerstva i saradnje sa NATO. Milorad Dodik nema ovlasti da jednostrano suspenduje ili mijenja ovaj ili bilo koji drugi zakon", podsjećaju u ambasadi.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

Jadni mi pritekne li nam amerika u pomoc! Licno se slazem sa Dodikom po pitanju Nato. Valjda smo izgubili i previse ljudi u ratu.,sad jos treba da ginemo za Nato i njihove bolesne ambicije koje samo Americi odgovaraju a svi ostali mogu krepati sto se njih tice.

Paki

Kad njima ide u prilog iskopaće zakon i iz 1360 god. a kad im se ne primjenjuje pravo onda ne vide ni rezoluciju UNa. Podrška Dodiku, samo oštro sa ološem, ne mogu ti ništa, ovaj narod niti ima čim niti će ratovati a oni nek dovezu tenkove i nek nas gaze jer izražavamo svoj stav

MONDO REPORTAŽE