• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Dodik na Uskrs uskrsao ideju podjele BiH": Nikšić o pozivu Hrvatima da napuste institucije BiH

Autor Vesna Kerkez

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić ocijenio je danas da su opasne izjave predsednika SNSD i Republike Srpske Milorada Dodika koji je poručio da nagovara Hrvate da sa Srbima jednokratno napuste institucije Bosne i Hercegovine.

 Nermin Nikšić i Dodik neslaganje oko bih Izvor: Srna/Željka Domazet

"Danas je najveći hrišćanski praznik, dan kada se obilježava uskrsnuće Isusa Krista. Nažalost, Milorad Dodik se pobrinuo da svojim izjavama, po ko zna koji put, uskrsne ideju podjele Bosne i Hercegovine. Ne volim kada se dokazujemo i prepucavamo kroz medije, a potpisali smo Sporazum na osnovu kojeg je formiran Savjet ministara koje je za dva mjeseca pokazalo kako se može raditi u interesu svih građana u Bosni i Hercegovini", poručio je Nikšić.

Kako prenosi Klix.ba, on je rekao da je Dodikova izjava da pokušava uvjeriti Hrvate da jednokratno napuste institucije Bosne i Hercegovine, te da u njihovom trezoru postoje spremni svi zakoni, uredbe i podzakonski akti da poslije sat i po skupštinskog zasjedanja Republika Srpska postane nezavisna država, otvorena prijetnja i udar na funkcionisanje institucija države Bosne i Hercegovine.

Dodik: "Što Nikšić ne opominje Bećirovića?"

Izvor: Borislav Zdrinja/Srna

Dodik je odgovorio da cijeni Nermina Nikšića kao političara i čovjeka, ali on mora da zna da svaka loša akcija iz FBiH proizvede reakciju u Republici Srpskoj.

Upitan da prokomentariše Nikšićevu izjavu da je Dodik ponovo uskrsao ideju podjele BiH iako je potpisan sporazum koji je pokazao da se može raditi u interesu svih građana u BiH, predsjednik Srpske je odgovorio da ni on nije zamišljao dogovor o formiranju zajedničkih institucija na način da na primjer Denis Bećirović gotovo svakodnevno ubode prst u oko Republici Srpskoj.

"Je li mi treba da ćutimo i pravimo se kao da ništa ne čujemo!? Zamjeram Nikšiću što nijednom nije opomenuo Bećirovića i pozvao ga da se okrenemo pitanjima o kojima nemamo nesporazume. Da je Nikšić to bar jednom uradio, vjerujem da ni Bećirović ne bi svakodnevno davao materijal za polemiku", naglasio je Dodik.

Trivić: Dodik namjerno skreće pažnju sa ekonomije

Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Jelena Trivić iz novoosnovanog Narodnog fronta smatra da je riječ o skretanju pažnje sa sve teže ekonomske situacije u RS.

"Milorad Dodik ispalio je nove teške, preteške riječi, u ova nesigurna vremena. Svjesno provocira i izaziva tenzije, a razloge treba potražiti u skretanju pažnje javnosti sa sve teže ekonomske situacije u Republici Srpskoj.

Uskoro dolazi puno toga na naplatu, više od 1,2 milijardi maraka kredita. Fiskalna stabilnost Republike Srpske je upitna. Ugrožena je isplata plata u javnom sektoru, isplata penzija i svih drugih plaćanja iz budžeta.

Kada nijedna ozbiljnija finansijska institucija ne želi da kupi obveznice koje emituje Republika Srpska, natjerale su premijera Radovana Viškovića na put do daleke Kine, sve u pokušaju da se negdje pronađe slamka spasa. Dok taj proces traje vrhovni vođa režima muti vodu teškim izjavama. Po hiljaditi put priča o secesiji, odnosno nezavisnosti Republike Srpske", napisala je Trivić na svom Facebook profilu.

Istakla je da "Dodik svjesno žrtvuje interese srpskog naroda zarad interesa velikih sila u čijem džepu se nalazi".

"Njegova retorika izgleda kao pokušaj izazivanja nekog novog 27. marta nakon čega bi, kao i u prošlosti, Srbi bili iskorišćeni kao oruđe u rukama drugih i prokockali teško stečenu slobodu kakvu imamo u Republici Srpskoj. Bilo kakav konflikt u Republici Srpskoj Srbija ne bi mogla mirno posmatrati i tako bi se zakotrljao talas nesigurnosti širom Balkana. Srbima ne treba ni najmanji konflikt! Jedini kojem treba konflikt je Dodik, jer je to njegov prirodni ambijent. Srbima treba mir, stabilnost i ekonomski prosperitet", napisala je Trivić i osvrnula se i na reagovanje Nermina Nikšića:

"Posebno je mučno slušati njegove koalicione partnere iz Sarajeva sa kojima zajednički vrši vlast. Svoju javnost su ubjeđivali da se Milorad Dodik promijenio, da su teške riječi i tenzije stvar prošlosti, sada muku muče da svojim biračima objasne trenutnu situaciju i to im ne ide baš od ruke.

Međunarodna zajednica je zažmirila na očiglednu krađu izbora sve u nadi da će se Dodik, nakon lažno dobijenog legitimiteta, promijeniti. Sada i oni muku muče kako da u svojim matičnim državama objasne ovo dizanje tenzija", dodaje.

(MONDO/Agencije)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE