• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Važno je da se ministri vide i razmijene telefone": Vlade RS i FBiH zajedno usvojile sedam zaključaka (FOTO)

Autor Brankica Spasenić

Na zajedničkoj sjednici vlada RS i Federacije BiH koja je održana danas u Banjaluci usvojeno je ukupno sedam zaključaka iz različitih resora.

 Nermin Nikšić i Radovan Višković Izvor: Mondo - Slaven Petković

Prvi je u vezi sa zabranom izvoza oblovine iz BiH i zaključeno da bi Savjet ministara BiH trebalo da donese odluku o trajnoj zabrani izvoza trupaca, jer drvoprerade u oba entiteta trebaju takve vrste sirovine.

Zatim, riječi je bilo o odlaganju nuklearnog otpada na Trgovskoj gori. Oba entitetska resora su usaglasili da iz BiH "ide jedan glas" i da se uključi nadležno bh. ministarstvo kako bi se učinilo sve da se odlaganje onemogući.

Zatim, prema riječima premijera RS Radovana Viškovića govorilo se o auto-putu Beograd – Sarajevo- Beograd ali oko toga se tek treba usaglašavati u narednom periodu, dok je iz oblasti bezbjednosti usvojen zaključak da je neophodna bolja i jača koordinacija i saradnja.

Što se tiče obrazovanja, istaknuto je da u sferi nauke ima prostora da se napravi bolja konekcija u BiH.

Predstavnici dvije vlade su govorili i o projektima koji su bitni za oba entiteta, a zaključeno je i da treba dogovarati koji su zajednički projekti za BiH koji će se kandidovati prema međunarodnim finansijskim institucijama.

Izvor: Mondo - Slaven Petković

Nezaobilazna pitanja su bili i energetika, te kompaniji “Elektroprenos”, gdje je usaglašeno da se u narednom periodu zakaže sjednica akcionara u ovom, jedinom zajedničkom preduzeću RS i FBiH, kako bi se riješila pitanja koja su na dnevnom redu.

Što se tiče raspodjele sredstava od putarine, a riječ o oko 200 miliona KM koje su trenutno na računu, očekuju se već u srijedu sjednica Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH gdje bi se to pitanje trebalo riješiti.

Višković je rekao da su danas na dnevni red postavljene “lagane teme”, pa tako nije bilo riječi o međuentitetskoj liniji i nekim drugim pitanjima, a Višković je dodao da to ne znači da to neće biti kandidovano, kao i da se mora od nečega krenuti.

Premijer RS Radovan Višković ocijenio je da je sjednica bila više nego uspješna, a da nije bilo nijednog resora kojeg se nisu dotakli.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić se zahvalio na inicijativi za ovom zajedničkom sjednicom i na domaćinstvu u Banjoj Luci.

Što se tiče gasne konekcije, Višković je istakao da je važno da BiH ne ostane bez tog resursa, a da se građanima i privredi omogući da biraju najpovoljnijeg ponuđača, makar to podrazumijevalo i sjevernu ili zapadnu konekciju.

“RS nema ništa protiv južne konkecije, i sa druge strane smo čuli poruku da oni nemaju ništa protiv naše istočne konekcije koja treba da se poveže od Srbije preko Banje Luke…”, dodao je Višković.

Podvukao je važno je da su sjeli za jedan sto, iako možda neće uvijek imati konsenzus.

“Ako ne razgovaramo, nećemo se dogovoriti ni oko čega. Važno je da su i ministri sjeli za sto, da se vide i razmijene kontakt telefone”, rekao je Višković.

Izvor: Mondo - Slaven Petković

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je istakao da je najvažnija poruka sa ove sjednice da građani vide dva dvije vlade i dva premijera sjede i razgovaraju i da je ovo bila radna sjednica, kao i da je bila “vrlo lagana”.

“Vrlo bitne su dvije odluke - insistitranje na produžavanju odluke o zabrani izvoza oblovine i smatramo da to treba biti trajna kategorija, a drugo je da BiH nastupa jednim glasom kada je u pitanju odlaganje otpada na Trgovskoj gori. BiH ne zaslužuje da se više valja u blatu i kopa rovove”, rekao je Niškić. 

Nikšić je naveo da je bilo riječi o stavljanju u funkciju (boljem iskorištavanju) Sarajevskog aerodroma zbog Jahorine, Bjelašnice i drugih turističkih atrakcija, kako bi se privukli turisti.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE