• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Orban u Banjaluci: Potrebniji ste vi Evropi nego ona vama

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban izjavio je danas u Banjaluci da je pred Republikom Srpskom i cijelim regionom velika perspektiva i da su evropskoj privredi potrebniji BiH i Republika Srpska, nego obrnuto.

 Srn2023-6-22_1940545_1.jpg Izvor: Borislav Zdrinja/Srna

"Ako pitate gdje su rezerve Evrope, odakle bi mogla da uključi energiju, ekonomski potencijal, stanovništvo, teritoriju, volumen, odgovor je sa Balkana. Tu su Republika Srpska, BiH, energija, to je dinamika i to treba uključiti. Evropskoj privredi danas su potrebniji BiH i Republika Srpska nego obrnuto", rekao je Orban.

On je dodao da Mađarska želi da Republika Srpska i BiH budu uspješne i da to povećava vrijednost regiona i Mađarske.

Orban je naglasio da se sjeća perioda od prije 30, 40 godina godina kada je ovaj prostor bio ekonomski razvijeniji od Mađarske.

"Ako čovjek jednom uspije da se popne na planinu uspjeće i drugi put i vjerujem u to jer ovdje postoje velike mogućnosti. Pred Republikom Srpskom i cijelim balkanskim regionom je velika perspektiva", rekao je Orban novinarima u Administrativnom centru Vlade Srpske u Banjaluci nakon sastanka sa najvišim rukovodstvom Srpske.

Orban je naglasio da je razvoj EU zastao iz više razloga i da nema novu dinamiku i energiju u evropskoj privredi.

On je rekao da bi Republika Srpska trebala biti dio EU, ocjenivši da ova situacija nije prirodna.

"Vi ste već odavno trebali biti u EU, kao dio šireg regiona centralne Evrope koji se razvija. Prethodnih 15 godina je bio period razvoja centralne Evrope, od Poljske, Češke, Slovačke, pa sve do Mađarske. Prema našem mišljenju, Republika Srpska prirodni dio tog regiona. Sada smo ponudili saradnju upravo zbog toga da bi vaša otačbina, ako rukovodstvo tako odluči, mogla da se uključi u veliku priču razvoja centralne Evrope", naveo je Orban.

Mađarski premijer je objasnio da ga moralno motiviše da pomogne Srbima jer je danas evropska politika prema njima nedostojna i nefer, što vidi na raznim mjestima, kao i na sastancima Savjeta Evrope, te smatra da je obaveza da Srbija dobije fer tretman u toj politici.

(Srna/MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE