• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SNSD i koalicija pozvali Stanivukovića da se "urazumi" i dozvoli imenovanje načelnika odjeljenja

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednici gradskih odbora stranaka koje čine većinu u Skupštini grada Banjaluka poručili su danas sa konferencije za medije da je neophodno hitno imenovati načelnike odjeljenja kako bi deblokirali Banjaluku.

 SNSD Đajić imenovanje načelnika odjeljenja Izvor: Screenshot

Predsjednik GO SNSD Vlado Đajić rekao je danas da, prema presudi Ustavnog suda, svi regulacioni planovi koji se budu usvajali bez potpisa načelnika odjeljenja "neće biti po zakonu i doći će do višemilionskih šteta po Grad Banjaluku.

Sa konferencije su okupljeni oko koalicije pozvali gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića da se "urazumi".

"Da bi na Skupštini Grada bio usvojen regulacioni plan potrebno je da je nosilac pripreme za izradu dokumenata prostornog uređenja organ nadležan za uređenje prostora. U zakonu o lokalnoj samoupravi piše da načelnici odjeljenja rukovode odjeljenjima, pripremaju nacrte odluka i drugih akata koje donosi Skupština i gradonalčenik i oni imaju odgovornost i ovlaštenja koja se tiču vođenja i usklađivanja rada Skupštine i Gradske uprave“, poručeno je sa konferencije odražane o prostorijama Gradskog odbora SNSD u Banjaluci.

Kako su rekli, nesporno je da je gradonačelnik samo formalni predlagač akata ali njemu nedostaje korak prije, kažu, a to je da je taj akta pripremio i potpisao načelnik Odjeljenja kao stručno lice.

"Ako bi radili, kao do sada, protivzakonito, u Gradskoj upravi bi bili zaposleni samo gradonačelnik i sekretarica. Član 50. Zakona o prostornom uređenju kaže 'da nakon održane javne rasprave nosilac pripreme (Odjeljenje za urbanizam) utvrđuje prijedlog dokumenta prostornog uređenja u skladu sa zaključcima sa rasprave i dostavlja nadležnoj Skupštini. Drugi prijedlog dokumenta prostornog uređenja u skladu sa zaključcima sa javne rasprave se dostavlja Skupštini Grada. Bez poštovanja ovih procedura usvanje Regulacionog plana nije po zakonu što je u nekoliko slučajeva i poništeno odlukom Ustavnog suda Republike Srpske“, rečeno je na konferenciji.

Kako su dodali, ako hitno ne budu izabrani načelnici odjeljenja sve odluke će pasti na Ustavnom sud.

"Zbog regularne gradnje i izbjegavanja moguće štete po Grad, investitore i građane potrebno je što prije da se imenuju v.d. načelnici i raspiše konkurs za iste“, poruka je koalicije.

(ATV/Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE