• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusija pokreće pitanje Ustavnog suda BiH u Savjetu bezbjednosti UN

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Rusija je danas u Savjetu bezbjednosti UN pokrenula pitanje opasne situacije oko Ustavnog suda BiH, rekao je portparol stalne misije Rusije pri UN Fjodor Stržižovski.

 UN - Ujedinjene nacije Izvor: Shutterstock

Stržižovski je naveo da je donošenje odluka u Ustavnom sudu BiH bez učešća Srba (misli se: sudija izabranih u Narodnoj skupštini Republike Srpske) ili bilo kojeg drugog državotvornog naroda BiH put koji vodi ka uništavanju dejtonske strukture i, što je posebno opasno, ka sukobu.

"Rusija je danas u Savetu bezbednosti UN pokrenula pitanje opasne situacije oko Ustavnog suda BiH. Usljed provokativnih promjena pravila njegovog rada, Republika Srpska je isključena iz procesa donošenja odluka", rekao je Stržižovski. Nije pojasnio šta pokretanje pitanja tačno znači.

On je istakao da je nastavak rada trojice stranih sudija u Ustavnom sudu BiH anahronizam, prenose "Sputnjik" i agencija Srna.

"Svi ti koraci uklapaju se u politiku zapadnih zemalja da održe stanje protektorata u BiH, između ostalog i preko nelegitimnog Kristijana Šmita koji nije dobio odobrenje SB UN. Međutim, uvereni smo da narodi BiH imaju pravo da sami, bez spoljne kontrole, dogovaraju budući vektor razvoja svoje zemlje na osnovu međusobnog poštovanja i tražeći kompromise", rekao je ruski diplomata.

Ustavni sud BiH je 19. juna objavio da je izbrisao odredbu u Pravilu ovog suda o odgađanju sjednice ako ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta FBiH i najmanje jedan sudija kojeg je izabrala Narodna skupština Republike Srpske.

Poslanici Narodne skupštine RS usvojili su 27. juna Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je ranije, 26. aprila zaključak kojim poziva sudije Ustavnog suda BiH iz reda srpskog naroda da podnesu ostavke, zbog, kako smatraju u NSRS, antidejtonskog i antiustavnog djelovanje Ustavnog suda BiH, koje je kulminiralo odlukama o državnoj imovini.

Sudija Ustavnog suda BiH iz Srpske Zlatko Knežević obavijestio je potom predsjednika Narodne skupštine Srpske Nenada Stevandića da će podnijeti zahtjev za odlazak u prijevremenu penziju i time će Ustavni sud BiH ostati bez sudije iz Srpske.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

Tako je braco pravoslavna. Zahvaljujuci Dodiku i njegovim naporima da ojacamo medjusobne odnose sa Rusijom sad imamo naj jacu zemlju na svojoj strani po prvi put u istoriji Republike Srpske.,a i Madjari su se pokazali kao prijateljski narod. Kao sto sam vec jednom rekao nisu ovo 90te kad je cijeli svijet protiv nas. Doslo je konacno vrijeme da se pravoslavni svijet ujedini i da cuvamo jedni druge kao sto smo oduvjek i trebali.

MONDO REPORTAŽE