• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Suljagić se Jevrejima izvinio za zločine "Handžar divizije"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić je u svoje ime i u ime funkcije koju obavlja uputio je predsjedniku Svjetskog jevrejskog kongresa izvinjenje zbog zločina "Handžar divizije" tokom Drugog svjetskog rata.

 Suljagić se izvinio za zločine handžar divizije Izvor: mondo.ba, Samir Cacan

Memorijalnom centru Srebrenica danas se održava konferencija o kolektivnom sjećanju uz prisustvo predsjednika Svjetskog jevrejskog kongresa Menachema Z. Rosensafta i drugih zvanica.

"Prije nego što se posvetim konferenciji, dopustite mi da se obratim našim prijateljima i saveznicima iz Svjetskog jevrejskog kongresa. Nemam nikakav službeni mandat – osim direktora Memorijalnog Centra Srebrenica – ali osjećam duboku potrebu da na ovom mjestu kažem sljedeće:

Prije osamdeset godina jedan dio mojih sunarodnika stavio se u službu njemačke nacističke ideologije i naudio vama, vašem narodu, vašim očevima i majkama, djedovima i bakama. Ja vam se zbog toga izvinjavam i nadam se da ćete u vašim srcima naći mjesta za oprost", rekao je Suljagić.

Kaže da to čini na mjestu koje predstavlja "gravitacioni centar svih naših stradanja u dvadesetom vijeku" iz dva razloga.

"Prvo, zato što želim da pokažem da nijedna istorija nije elegantna: svaka je grbava i krivudava, ali nemamo izbora nego je prihvatiti. Drugo, zato što vam se obraćam u ime potomaka, djece i unuka generacije Bošnjaka koja je ubijana sa identičnim ili sličnim motivom devedesetih zbog kojih su vaši preci ubijani četredesetih godina prošlog stoljeća: zbog kože s kojom su se rodili", naglasio je.

Suljagić je istakao da osjeća obavezu da kaže da oni koji su služili u "13. Waffen SS" diviziji ili bili sluge ustaškog režima Nezavisne Države Hrvatske, i da nisu to činili u ime bošnjačkog naroda.

"Njihova djela ne govore u naše ime ni danas. Naš narod i zemlja su bili porobljeni i pod okupacijom, naš glas je bio ugušen. Ako je neko imao pravo da govori u naše ime, to su bili bosanskohercegovački partizani i antifašisti poput Fadila Jahića, Pašage Mandžića, Avde Hume i brojnih drugih. U naše ime je govorio Derviš Korkut, koji je rizikovao svoj i život svoje porodice da spasi najvažnije što jedan narod može imati – pamćenje o sebi – kada je od nacista sakrio Hagadu", kaže Suljagić.

Potom se izvinuo i zato što se u BiH danas drže mise zadužnice za ubice Jevreja iz vremena Holokausta; što se grade groblja za domobrane i ustaše i krvavo cinično nazivaju "grobljima mira".

Tzv. "Handžar" divizija bila je njemačka brdska pješadijska divizija Waffen-SS-a oružanog krila Nacističke partije, koji je služio uz Vermaht (njemačku vojsku), ali nikada nije formalno bio dio Vermahta tokom Drugog svjetskog rata. Na poslijeratnim suđenjima u Nirnbergu, Waffen-SS je proglašen za zločinačku organizaciju zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti. 

"Handžar" divizija je u NDH počinila brojne zločine nad srpskim, jevrejskim, ali i muslimanskim civilima.

(Mondo/Kliks)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Izvinjava se Jevrejima a podržava Hamas

Mladen bojDo

Spomeni zlocine te uste divizije nad Srpskim narodom koji je u logorima NDH dao preko milion ljudi.Namjerno zaboravljas Srpski narod koji je u tom zalosnim ratu a na prostoru NDH izgubio vise od milion ljudi.Da nebude zabune svaki zlocin je strasan nad bilo kojim narodom.Treba otvoriti teme o zlocinima i jednom racionalno uz uvazavanje drugih pricati o cinjenicama.To sto je bilo u Srebrenici je poraz mog naroda (Srpskog) a ostali izvolite izjasnite se o zlocinima nad mojim narodom a nazalost bilo ih je i previse.

MONDO REPORTAŽE