• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EP usvojio izvještaj o Bosni i Hercegovini i pozvao na sankcije protiv (nekih) političara

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Poslanici Evropskog parlamenta na današnjoj sjednici razmatrali su i usvojili izvještaj o Bosni i Hercegovini, u kojem je naglašeno kako put BiH ka EU treba biti usidren u funkcionalnim demokratskim institucijama, vladavini prava i borbi protiv korupcije.

 Evropski parlament izvještaj o BiH Izvor: EPA/Olivier Hoslet

Prema službenim podacima, 530 poslanika bilo je za usvajanje izvještaja, 68 je bilo protiv dok su 33 evroparlamentarca bila suzdržana o ovom pitanju.

Izvještaj o stanju u Bosni i Hercegovini predstavio je zastupnik Paulo Rangel.

"Članovi su pozdravili odluku Evropskog savjeta da Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata u kontekstu promijenjene geopolitičke realnosti. Pohvalili su brzu implementaciju rezultata Opštih izbora, imenovanje vlade na državnom nivou i potpisivanje programa koalicije", navedeno je.

Takođe, naglašava se kako članovi snažno podržavaju BiH ka njenom "putu prema EU i NATO-u."

"Ponovljen je poziv na ciljane sankcije protiv destabilizujućih političkih aktera u BiH. Osuđeno je svako zlonamjerno strano uplitanje, kampanje dezinformacija i napore da se destabilizuje situacija. Izražena je duboka zabrinutost zbog nedostatka napretka u sprečavanju široko rasprostranjene korupcije i sve većih znakova 'zarobljavanja države'", naglašeno je.

Na kraju, Bosna i Hercegovina je u izvještaju pozvana na izvršavanje nekoliko zadataka:

"Dati prioritet mjerama usmjerenim na rješavanje problema siromaštva, nejednakosti i socijalne zaštite, poboljšanje konkurentnosti i poslovnog okruženja, kao i ekonomsku i društvenu koheziju. Takođe, prioritet mora biti jačanje ekonomske diverzifikacije i usklađivanje zakonodavstva u oblasti PDV-a i akciza sa onim iz EU", saopštili su.

Pored ovih uslova, EU je ukazala i na promociju digitalne i zelene tranzicije te borbe sa nezaposlenošću posebno među mladima.

"Potrebno je usvojiti i ambiciozan i kohezivan energetski i klimatski plan za period od 2021. do 2030. godine", zaključeno je u Izvještaju.

(BHRT)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

@Zole. Daj Boze dragi da si u pravu. Jer kad vidim sta je EU u stanju da radi sebi i svom narodu zarad zapadnih ciljeva meni muka dodje.

RS

U evropsku uniju mozemo ali u nato nikad necemo. Srbi ratuju samo za svoja prava.,a da ginemo za nato i njegove sulude globalne ambicije od toga nema nista niti ce ikad biti

Zole

@RS ni nikad nećemo ući u EU

MONDO REPORTAŽE