• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zlatko Knežević zvanično više nije sudija Ustavnog suda BiH

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ustavni sud BiH razriješio je Zlatka Kneževića dužnosti sudije/potpredsjednika prije isteka vremena na koje je izabran, a na sjednici je odbijeno da se raspravlja o poništenju odluke o izmjeni Pravila ovog suda.

 20230105_164535.jpg Izvor: Mondo/Haris Krhalić

Knežević je razriješen na njegov zahtjev od 29. juna, zbog odlaska u penziju sa 2. januarom 2024. godine.

Ustavni sud je odbio da raspravlja o prijedlogu Kneževića za poništenje odluke od 19. juna 2023. godine o izmjeni Pravila ovog suda kojom je brisana odredba koja se odnosi na odgađanje sjednice ako ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta FBiH i najmanje jedan sudija koga je izabrala Narodna skupština Srpske.

Povezano

U saopštenju se navodi da je na sjednici u Sarajevu donesena odluka kojom je obustavljen postupak o apelaciji Borjane Krište, jer je podnosilac zahtjeva u vrijeme podnošenja predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH odustala od zahtjeva.

Podnosilac je u dopisu od 6. jula ove godine, kojim je tražila povlačenje zahtjeva, navela da je Ministarstvo pravde pripremilo Prijedlog zakona o sudovima BiH koji bi trebalo da se razmatra na jednoj od narednih sjednica Savjeta ministara.

Odlučujući o zahtjevu osnovnih sudova u Srebrenici, Banjaluci, Bijeljini i Doboju za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o platama i naknadama sudija i javnih tužilaca u Republici Srpskoj, Ustavni sud je utvrdio da su osporene odredbe ovog zakona u skladu s Ustavom BiH, Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima.

Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevima Kantonalnog suda u Tuzli za ocjenu ustavnosti Zakona o Poreskoj upravi Federacije BiH, utvrdio da su odredbe osporenog zakona u skladu s Ustavom BiH i Evropskom konvencijom.

Odlučujući o zahtjevu Kantonalnog suda u Tuzli za ocjenu kompatibilnosti Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, Ustavni sud je utvrdio da je osporena odredba u skladu s Ustavom BiH i Evropskom konvencijom.

U predmetu "Adda-prometa" iz Velike Kladuše, Ustavni sud je zaključio da je došlo do povrede apelantovog prava na imovinu kada je odbijen zahtjev apelanta za isplatu izmakle koristi zbog blokade računa u periodu od oko osam godina.

Apelant u tom perodu nije mogao da obavlja registrovanu djelatnost, do koje je došlo zbog pogrešno obračunatog i naplaćenog poreza.

Odlučujući u predmetu po apelaciji Radovana Stokanića Ustavni sud je zaključio da postoji povreda apelantovog prava na slobodu i bezbjednost kada Osnovni sud nije u zakonskom roku izvršio kontrolu opravdanosti pritvora apelantu, nego je rješenje donio gotovo dva mjeseca van roka u kojem je trebalo ispitati opravdanost pritvora.

Takođe, na današnjoj sjednici Ustavni sud je usvojio Izvještaj o izvršenju odluka Ustavnog suda BiH, kao i riješio neka druga administrativna pitanja.

Sve odluke usvojene na plenarnoj sjednici biće dostavljene podnosiocima zahtjeva u roku od mjesec dana i objavljene u što kraćem roku na internet stranici Ustavnog suda BiH.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE