• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hoće li se nuklearni otpad skladištiti uz Unu: "Krše se ljudska prava, zatražićemo podršku i Austrije i Njemačke"

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je danas da se u slučaju Trgovske gore, lokacije na kojoj Hrvatska planira da skladišti radioaktvni otpad, krše ljudska prava i slobode.

 Sastanak u Novom Gradu zbog Trgovske gore Izvor: Anadolija

Prema njegovim riječima BiH, kao potpisnica Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda, ima elemente i prava da zaštiti svoje građane.

Košarac je nakon sastanka u Novom Gradu rekao da je zatražena potpuna mobilnost Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara kako bi se na adekvatan način, kroz implementaciji pravne stategije koju je usvojio Savjet ministara, zaštitila ljudska prava i slobode građana Republike Srpske i BiH.

"Od toga nećemo odustati. Cijenim da je značajno da kroz implementaciju pravne stategije uključimo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice i mi ćemo za 15 dana napraviti zvaničnu agendu naših postupanja kako bi ukazali da se krši Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava i sloboda i na primjeru Trgovske gore", rekao je Košarac.

On kaže da su vidljivi napori institucija Republike Srpske i BiH zbog činjenice da je Hrvatska angažovala međunarodnu pravnu agenciju.

"Mi smo svjesni da je agrumentacija na našoj strani. Prihvatili smo zaključak Koordinacionog tijela da i BiH zatraži međunarodnu pravnu kancelariju. Mi ćemo to u budućem vremenu zajednički sa vladama i entitete i Savjeta ministara definisati strukturu i budžet", kaže Košarac.

Prerma njegovim riječima, BiH ima partnera u Srbiji, Mađarskoj i Sloveniji na način da pokušava da obezbijedi podršku u sprečavanju Hrvatske u njenoj namjeri.

Košarac kaže da to nije dovoljno i da će biti zatražena podrška Austrije i NJemačke.

"U narednom periodu ćemo razmatrati i bezbjednosni aspsekt. Ovdje očito postoji dosta bezbjednosnih izazova, a mi smo dužni da zaštitimo ljude iz Republike Srpske i BiH, što će u narednom periodu biti tema nadležnih sa nivoa Republike Srpske i BiH", naveo je Košarac.

Osim Košarca sastanku su prisustvali i ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić, ministar prostornog uređenja, građevinsrstva i eklogije Republike Srpske Bojan Vipotnik, te predstavnici lokalnih zajednica Novi Grad, Prijedor, Kostajnica i Kozarska Dubica.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško" kao i postojeći institucionalni otpad skladišti na Trgovskoj gori u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE