• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ćorić: Rok za izgradnju dionice auto-puta na koridoru"5C" produžen za 12 mjeseci

Autor Nikolina Damjanić

Rok za izgradnju dionice auto-puta na koridoru "5C", od Kostajnice do tunela "Putnikovo brdo 2", produžen je za godinu dana, a troškovi sa predviđenih 93 miliona KM na oko 100 miliona KM, rekao je Nedeljko Ćorić, v.d. direktora "Autoputevi Republike Srpske".

 Srn2023-8-29_1225496_2.jpg Izvor: Aleksandar Lukić, Srna

Ćorić kaže da se radovi izvode planiranom dinamikom, ali će zbog izgradnje naplatnih stanica između Republike Srpske i Federacije BiH (FBiH), koje nisu predvećine glavnim projektom, rok za izgradnju biti produžen do 12 mjeseci.

Ćorić je rekao novinarima da je s ciljem smanjenja troškova sa "Autocestama FBiH" napravljen sporazum o postavljanju čeonih naplatnih kućica na ulazu u Republiku Srpsku i FBiH, na kojima će raditi radnici ova dva javna preduzeća, što će biti primijenjeno u Vukosavlju.

"Radovi se odvijaju zaista u punom kapacitetu i planiranom dinamikom, pa je danas na gradalištu angažovano 350 radnika u tri smjene kako bi izvođač radova uspio da ispoštuje dinamiku u skladu sa potpisanim ugovorom", izjavio je Ćorić, koji je danas obišao gradilište na lokaciji tunela "Putnikovo brdo jedan".

Ćorić kaže da nema problema sa finsiranjem ove dionice, zahvaljujući sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj i grant sredstvima od 30,8 miliona evra za izvođenje radova i sedam miliona evra za nadzor.

On je rekao da zastoj postoji na dionici prema Vukosavlju, jer su Evropska komisija i banke suspendovale odluku o dodjeli granata u iznosu od 40 odsto od ukupno procijenjenih troškova.

"Imamo odobrena sredstva od banke za obnovu i razvoj, ali nam nedostaju sredstva iz granta. Dok ne budemo obezbijedili ta sredstva iz granta ne možemo da nastavimo dalje procedure", izjavio je Ćorić.

Kada je u pitanju dionica auto-puta od Rače do Bijeljine, Ćorić je naveo da se sve odvija planiranom dinamikom, da je završen postupak eksproprijacije, te da uskoro počinje gradnja.

Izvršni direktor za tehnička pitanja u "Autoputevima Republike Srpske" Slobodan Stanarević izjavio je da je trasa od Kostajnice do tunela "Putnikovo brdo dva" najkompleksnija za izvođenje radova.

"Dionica od šest kilometara ima dva kilometra tunela, most, vijadukt, objekte, nadvožnjak koji spaja naselje, te naplatne kućice koje će biti pune u oba smjera, odnosno to su naplatne kućice koje služe za naplatu i `Autoputeva Republike Srspke` i `Autocesta FBiH`", naveo je Stanarević.

Predstvanik izvođača radova "Integral inženjering" Marko Salapura ističe da se trenutno paralelno izvode radovi na ulaznom i izlaznom portalu tunela "Putnikovo brdo jedan", ukupne dužine 1,2 kilometra, kao i na izgradnji vijadukta i mosta Kostajnica.

"S obzirom na veoma kompleksnu geologija tla, plan je da se u julu naredne godine spoji desna tunelska cijev, a krajem avgusta i lijeva. Paralelno sa probijanjem mi ćemo za par mjeseci krenuti za izradom sekundarne obloge i svih onih faza koje podrazumijeva ovako kopleksan objekat", napomenuo je Salapura.

On kao najveći izazov ukazuje na geologiju, jer je tlo mješavina zemlje, krečnjaka i gline, te da to nije ustaljeno, pa se moraju prilogađavati.

Glavni rezidentni nadzorni inženjer Dejvid Braten naglašava da se u 99 odsto slučajeva radovi izvode veoma kvalitetno, a da će jedan odsto biti naknadno popravljen.

Očekuje da će do kraja ove godine izvođač radova završiti i drugu desnu konstrukciju na mostu u Kostajnici, da se veoma brzo očekuju radovi na rasponskoj konstrukciji vijadukta, te da za nekoliko mjeseci počinju radovi i na ulaznom portalu tunela "Putnikovo brdo dva".

(Srna/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE