• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sud u Strazburu: Curenje informacija o presudi biće istraženo ako bude potvrđeno

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

U Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu koji je prošle nedjelje objavio presudu u slučaju "Kovačević protiv BiH" kažu da će sprovesti internu istragu ukoliko bude utvrđeno curenje podataka o predmetoj presudi.

 Presuda Evropskog suda za ljudska prava Izvor: Shutterstock

Sud je u utorak prošle nedjelje objavio presudu u predmetu Slaven Kovačević protiv Bosne i Hercegovine koja je izazvala broje i podijeljene reakcije u javnosti.

Vijest o presudi i dio njenog sadržaja prije nego što je to učinio Evropsku sud za ljudska prava, objavio je portal "istraga.ba". U Strazburu kažu da će utvrditi da li je do curenja došlo.

Pročitajte i ovo

"Svako eventualno curenje sadržaja predmetne presude, ukoliko bude potvrđeno, biće predmet interne istrage", piše u odgovoru koji nam je dostavljen iz pres-službe Evropskog suda za ljudska prava.

Ekspert za međunarodno pravo Ljiljana Mijović za današnji "Glas" je izjavila  da je u slučaju presude "Kovačević protiv BiH" došlo do protivpravnog curenja informacija čime se i sam postupak dovodi u pitanje, posebno principi nepristrasnosti i nezavisnosti.

U izdvojenom mišljenju o presudi, predsjedavajuća sudskog vijeća Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Kovačević protiv BiH" Gabrijele Kučko Štadlmajerda napisala je da se ne slaže s tim što je Evropski sud prihvatio da razmatra apelaciju Slavena Kovačevića, "iako prije toga nije iscrpio sve pravne lijekove u BiH."

U presudi Evropskog suda za ljudska prava, između ostalog, navodi se da je sa šest glasova za i jednim protiv, odlučeno da je došlo do povrede člana 1. Protokola br. 12. (opšta zabrana diskriminacije) uz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima zbog toga što Kovačević nije adekvatno zastupljen u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Sud je utvrdio da je trenutni politički sistem (u BiH) etničku zastupljenost učinio relevantnijom od političkih, ekonomskih, socijalnih, filozofskih i drugih razmatranja i na taj način pojačao etničke podjele u zemlji i narušio demokratski karakter izbora. Konstitutivni narodi, smatra Sud, čigledno uživaju privilegovan položaj u sadašnjem sistemu.

Više o presudi pročitajte OVDJE.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

Samo lud covjek moze da povjeruje u pravdu u evropskim sudovima. Kao sto smo do sad naucili na presude utice iskljucivo ko si.,a ne sta si uradio. Tj ako si Srbin kriv si unaprijed a ako si neko drugi onda se sudi i naravno oslobadja. Ima Srba da pune zatvore i statistike.

MONDO REPORTAŽE