• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PIK se ponovo oglasio o radu Vlade RS: Zakonu o radu NVO nije mjesto u demokratskom društvu

Autor Dragana Božić

Savjet za sprovođenje mira (PIK) oglasio se povodom odluke Vlade RS da uputi u proceduru Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija.

 PIK protiv zakona o javnosti rada neprofitnih organizacija Izvor: OHR

Između ostalog, u izjavi ambasadora članica PIK-a, navodi se kako Vlada Republike Srpske od 2013. godine pokušava donijeti zakon kojim bi se pod kontrolu stavilo civilno društvo.

"Vlada Republike Srpske od 2013. godine pokušava donijeti zakon kojim bi se organizacije civilnog društva stavile pod striktan nadzor organa vlasti i ograničila njihova mogućnost da ostvaruju svoja demokratska prava. Nacrt Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija dodatno će ograničiti građanski prostor za funkcionalno i nezavisno civilno društvo i predstavljaće značajnu prijetnju sveukupnom stanju u oblasti ljudskih prava i demokratije u Bosni i Hercegovini", saopštili su.

Navode da je nedavno ponovno uvođenje zakonskih sankcija za klevetu u Srpskoj i predloženi novi zakon u suprotnosti su sa samim pojmom demokratije.

"Njima se ograničava politički pluralizam, a svrha im je da zastraše političku opoziciju. To će spriječiti slobodnu kritičku debatu i dodatno suziti ionako sve manji građanski prostor. Ambasadori Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira (PIK SB) snažno podržavaju nezavisne medije i civilno društvo i naglašavaju njihovo pravo da sprovode svoje aktivnosti bez uznemiravanja, straha ili nepotrebnog pritiska", pojašnjeno je.

Na kraju, naglasili su kako ovakvim zakonima nema mjesta u demokratskom društvu.

„Predloženom zakonu nema mjesta u demokratskom društvu i u suprotnosti je sa više puta ponavljanim opredjeljenjem rukovodstva Republike Srpske da unaprijedi odvijanje procesa evropskih integracija", zaključili su.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE