• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU o nacrtu zakona o NVO u RS: Suprotno sa evropskim putem BiH

Autor Dušan Volaš

Evropska unija izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog usvajanja nacrta Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija u Narodno skupštini Republike Srpske.

 5. redovna sjednica NSRS.JPG Izvor: NSRS

Iz EU ocjenjuju da je taj zakon u suprotnosti sa evropskim putem Bosne i Hercegovine.

"Konačno usvajanje Zakona bi bilo u direktnoj suprotnosti sa više puta ponovljenim opredjeljenjem rukovodstva RS za napredak BiH ka evropskim integracijama, a posebno u pogledu ključnog prioriteta 11, koji govori o civilnom društvu, i ključnog prioriteta 12 o slobodi izražavanja i medija", izjavio je portparol EU Peter Stano, saopšteno je iz večeras Delegacije EU u BiH.

EU, dodaje se, poziva poslanike u Narodnoj skupštini RS da još jednom razmotre i ne idu dalje sa ovim prijedlogom zakona.

"Poštovanje ljudskih prava, sloboda izražavanja, sloboda medija i pluralizam, kao i okruženje koje omogućava organizacijama civilnog društva da slobodno deluju ključni su stubovi demokratskog društva", naglasio je Stano.

Dodao je da EU osuđuje i nedavno stupanje na snagu izmjena i dopuna Krivičnog zakona RS, kojima su ponovo uvedene krivične sankcije za klevetu, čime su nametnuta nepotrebna i nesrazmjerna ograničenja nezavisnim medijima i civilnom društvu.

Prema njegovim riječima, to predstavlja "razočaravajući i nesporno veliki korak unazad kada je riječ o zaštiti osnovnih prava".

"To je u suprotnosti sa očekivanjima koja su pratila dodjelu kandidatskog statusa za članstvo u EU i u suprotnosti sa interesima svih građana BiH, pa tako i onih koji žive u entitetu Republika Srpska. Navedeni koraci su takođe suprotni osnovnim načelima EU", naglasio je Stano.

Dodao je da EU očekuje od svih nadležnih konstruktivan rad na ključnim prioritetima iz Mišljenja Evropske komisije, što je neophodno kako bi Komisija moga preporučiti otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Poslanici su usvojili Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija u skladu sa kojim će biti formiran poseban registar ovih organizacija osnovanih u Srpskoj koje finansijski ili na drugi način pomažu strani subjekti kao agente stranog uticaja.

Za nacrt ovog zakona glasalo je 48 poslanika stranaka vladajuće koalicije, protiv je bilo 11 poslanika, dok se šest poslanika suzdržalo od glasanja.

(Mondo/Agencije)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE