• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaključci Glavnog odbora: SDS protiv Zakona o sudovima kojim se osniva Apelacioni sud

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Glavni odbor Srpske demokratske stranke zasjedao je tokom vikenda, a glavni zaključak sa sjednice je da je potrebno istrajati na politici zaštite ustavnog položaja Republike Srpske i njene imovine.

 Miličević i rukovodstvo SDS Izvor: SDS

Upućena je snažna podrška srpskom narodu na Kosovu i Metohiji koji trpi teror nelegitimnih struktura tzv. Kosova.

"Apelujemo na međunarodnu zajednicu da poštuje rezoluciju 1244 i međunarodne sporazume, te da od pogroma i terora zaštiti Srbe na Kosovu i Metohiji", saopšteno je iz SDS.

Podsjetili su da je Ustavom Republike Srpske utvrđeno da Republika Srpska samostalno obavlja svoje ustavotvorne, zakonodavne, izvršne i sudske funkcije, da je teritorija Republike Srpske jedinstvena, nedjeljiva i neotuđiva, da Republici Srpskoj pripadaju sve državne funkcije i nadležnosti osim onih koje su Ustavom BiH izričito prenesene na institucije BiH, da uređuje i obezbjeđuje integritet, ustavni poredak i teritorijalnu cjelokupnost Republike, ustavnost i zakonitost, svojinske i obligacione odnose i zaštitu svih oblika svojine.

"Povodom inicijative članova Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i Željka Komšića da Predsjedništvo BiH usvoji Prijedlog zakona o državnoj imovini, GO SDS ističe da, Predsjedništvo BiH nema nadležnost da predlaže zakone kojima se uređuju obligacioni odnosi, zbog čega je njihova inicijativa do sada nezabilježen udar na Ustav BiH i generator nove krize u BiH. Takođe, Aneks II, Aneks IV i Aneks VIII definišu da svojinski i obligacioni odnosi, a time i rješavanje pitanja imovine, pripadaju nadležnosti entiteta. Od predstavnika Republike Srpske u rukovodstvu PS BiH očekujemo da zaštite Ustav Republike Srpske i Ustav BiH i da ne dozvole da se ovaj neustavni akt nađe u parlamentarnoj proceduri", stoji u zaključku SDS-a.

GO SDS zatražio je od svojih poslanika i delegata da nastave poštovati stavove Narodne skupštine Republike Srpske koji se odnose na zaštitu ustavnog položaja Republike Srpske, njene imovine i nelegitimnosti Kristijana Šmita.

"Istrajaćemo na tome da Narodna skupština Republike Srpske razmatra informaciju o kršenju zaključaka Narodne skupštine o usvajanju seta od pet zakona iz 14 prioriteta Evropske komisije. Mora se prekinuti sa praksom da Narodna skupština postane sredstvo u rukama nekog Izvršnog komiteta SNSD-a. GO SDS poziva predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH da prestane brutalno kršiti Poslovnik i sprječavati da se na dnevnom redu nađe Zakon o Ustavnom sudu BiH koji je predložila Srpska demokratska stranka. Umjesto što štite svoje partnere u vlasti na nivou BiH, poslanici i delegati vlasti iz Republike Srpske imaju obavezu da zaštite Republiku Srpsku i stavove Narodne skupštine", navodi se u zaključcima.

Kako je SDS saopštla, stranka smatra neprihvatljivim najavljeni Zakon o sudovima BiH kojim se formira nova sudske instanca na nivou BiH – tzv. Apelacioni sud, i podsjeća "vlast Republike Srpske da formiranje novog suda ne vodi proklamovanim putem povrata nadležnosti nego ka cementiranju neustavno prenijetih nadležnosti i daljoj derogaciji nadležnosti Republike Srpske".

"GO SDS ističe neophodnost sistemske reforme Izbornog zakona BiH kako bi izborni proces bio transparentan i oslobođen korupcije, ali naglašavamo da se takva reforma ne može dogovarati na kružocima lidera vlasti nego ona mora biti plod šireg konsenzusa", zaključeno je.

(MONDO)

Povezano

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE