• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nešković o Ustavnom sudu BiH: Prijedlogom SDS-a strane sudije bi bile zamijenjene domaćim

Autor Nikolina Damjanić

Želimir Nešković, delegat SDS u Domu naroda BiH rekao je da postoji više razloga zašto se treba usvojiti Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, a među najvažnijim je da trenutna regulativa koja definiše izbor sudija zastarjela i neadekvatna.

 Nešković o Prijedlogu zakona o Ustavnom sudu Izvor: MONDO

Nešković je izlažući prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH, a koji je SDS uputio u proceduru, rekao da bi se ovim potezom strane sudije zamijenile domaćim.

„Ustavom BiH je regulisano pitanje rad stranih sudija na način da njihov mandat ističe nakon roka od 5 godina od njihovog imenovanja te da nakon toga oni trebaju biti zamijenjeni domaćim sudijama. Parlamentarna skupština BiH je tako u mogućnosti da predloži zakon kojim se izbor sudija definiše na drugi način“, obrazložio je Nešković.

On je rekao da imajući u vidu karakter Bosne i Hercegovine i složenost njene ustavne strukture da smatra da bi građani i narodi bili srećniji ukoliko bi u Ustavnom sudu BiH sjedile samo sudije iz Bosne i Hercegovine.

„Najvažnije pitanje je da se novim zakonom o Ustavnom sudu a ne pravilnicima kao što je to danas slučaj, određuje i način izbora sudija ali i način funkcionisanja i odlučivanja ove isntitucije. Zakonom se predlaže broj sudija koji je devet i u tom sastavu nema stranih sudija.

Zakonom se definiše da u Ustavni sud BiH mogu biti birani samo građani BiH i to na način da Predstavnički dom Parlamenta FBiH bira šest sudija a Narodne skupština Republike Srpske bira troje sudija. Iz reda svakog od konstitutivnih naroda može biti birano najviše troje sudija. Način odlučivanja govori da se odluke donose većinom glasova ali u toj većini mora da učestvuje najmanje jednim glasom, glasom jednog sudija svaki od konstitutivni narod i svaki entitet“, obrazložio je Nešković.

Delegat u Domu naroda BiH je naglasio da je SDS zakon predložio po hitnom postupku iz razloga što svjedočimo brzom donošenju reformskih zakona dok na dnevnom redu još nemamo donošenje novog zakona o Ustavnom sudu BiH što je jedan od zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske.

„2016. godine zajedno su SDS i SNSD preldožili isti ovaj zakon o Ustavnom sudu BiH i njega su redom potpisali šest poslanika iz kluba SNSD-a i šest poslanika iz Kluba SDS i možete dobiti na uvid njihove potpise. SNSD zato nema razloga da spriječi da ovaj prijedlog zakona dođe na dnevni redi i očekujemo da će naš zakon podržati. Imamo i zaključke Narodne skupštine Republike Srpske da ni jedan reformski zakon ne može biti usvojen dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH“, zaključio je Nešković.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE