• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mijatović: Od 1. januara minimalna plata u FBiH hiljadu maraka

Autor Nikolina Damjanić

Ministar razvoja, preduzetništva i privrede u FBiH Vojin Mijatović učestvovao je na međunarodnoj konferenciji "CORE Days 2023: Growing Smart and Green - Local, Regional, European", gdje ej anjavio da će minimalac u Federaciji iznositi 1.000 KM.

 Vojin Mijatović Izvor: FENA

Konferencija je otvorena u utorak u Kotoru, a i ministar je rekao da će Federacija BiH od 1. januara 2024. godine imati najveću minimalnu platu u regiji. Trenutna minimalna plata u ovom entitetu je 596 KM.

"Službeno mogu sa ovog mjesta poslati poruku, a to je da od 1. januara 2024. godine Federacija BiH kreće sa primjenom velikog seta fiskalnih zakona. Imat ćemo najveću minimalnu platu u regiji u iznosu od 1.000 KM", kazao je.

Takođe navodi kako će FBiH imati najniže opterećenje na rad ili platu u iznosu od 28 posto.

"To će biti velika poruka domaćim i stranim investitorima, ali i svim ostalima u regiji da pokušamo stići taj standard kako bi postali vrlo atraktivni za strana ulaganja", rekao je na konferenciji Vojin Mijatović.

Trenutno je ukupno opterećenje na rad ili platu veće od 60 posto, odnosno doprinosi iznose 31 posto i oni će biti smanjeni, 17 posto odlazi na PIO, a 12,50 posto na zdravstveno osiguranje.

Predsjednika Saveza samostalnih sindikata Selvedin Šatorović je ovo ranije najavio, međutim prvi put dolazi zvanična potvrda ministra.

Već je pripremljen Nacrt zakona o minimalnoj plati u FBiH, koji bi se trebao naći pred parlamentarcima u septembru, a iz Saveza samostalnih sindikata BiH očekuju da bude i usvojen.

Mijatović smatra kako je predstavnicima jedinica lokalne samouprave nekada teško implementirati neke stvari koje se donose na većim nivoima.

"Sve ono što je dobra praksa u jednoj državi, ponekad je to teško implementirati u drugoj državi, onda i te evropske prakse je takođe nekada teško adaptirati na naše uvjete, ali to su realni izazovi koji nam za obavezu daju da spremni dočekamo budućnost", izjavio je federalni ministar te dodao kako je krajnji cilj svih država zapadnog Balkana ulazak u EU, iako se nekada nemaju pozitivna iskustva ili se iz Brisela šalju "ne tako pozitivne poruke".

Posebno je naglasio kako je za regiju bitna saradnja.

"Ovakve platforme su sjajna priprema za sve što nas čeka kad je u pitanju EU, one koriste nama samima i našim zemljama. Ekonomski izazovi koje živimo i koji nemaju veze s nama, od ratova, inflacija i ostaloga, ostavit će efekta po naše ekonomije i to je dodatan razlog da moramo još bolje sarađivati, kako unutar naših zemalja dizanjem standarda, ali i međusobno", poručio je Mijatović.

(Avaz/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE