• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDS predstavio novi prijedlog Zakona o sukobu interesa: "Ovaj vlast tumači kako joj odgovara"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Klub SDS u NSRS predložio je zakon koji proširuje opseg sukoba interesa, istakao je danas Vukota Govedarica, šef Kluba poslanika SDS na pres konferenciji predstavljajući prijedlog zakona o sprečavanju suboba interesa u organima vlasti.

 Vukota Govedarica Izvor: SDS

"Funkcioneri javne vlasti Republike Srpske se ponašaju kao pijavice jer oni kao pijavice isisavaju iz Republike Srpske sve korisno i žive na osnovu jedinke koja se zove Republika Srpska svi obavljajući po nekoliko fukncija", rekao je Govedarica obrazlažući prijedlog.

Zakonom koji SDS predlaže predviđeno je da izabrani predstavnici, nosioci izvršnih funkcija i druga imenovana lica, a tu se ubrajaju i šefovi kabineta, savjetnici, generalni sekretari i njihovi zamjenici moraju biti kategorisani na način da u isto vrijeme ne mogu da obavljaju funkcije paralelno u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

Govedarica je naveo da je razlog SDS-ovog prijedloga činjenica da postojeći tekst zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske nije dao odgovarauće rezultate.

"Umjesto da Vlada RS poštuje zakon, da ga pravilno tumači i vremenom priširuje opseg sukoba interesa i time mijenja odgovarajuća postojeća stanja, dobili smo situaciju u kojoj se zakon ne poštuje, nepravilno tumači jer ga Vlada i vladajući tumače onako kako im je drago", rekao je Govedarica i dodao:

Povezano

"Na poslednjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske imali smo izmjene i dopune ovoga zakona gdje je Vlada ukinula odgovarajuće odredbe zakona iz kojih je bilo vidljivo da se pojedini fukncioneri nalaze u sukobu interesa. Ulazimo u spiralu gdje ćemo imati mnoge leks specijalise nazvane po pojedinim ličnosti za koje Vlada želi da izbjegne sukob interesa kao što smo na zadnjoj sjednici Skupštine imali „leks Tegeltija i drugari“. Zakoni o sukobu interesa će se prilagođavati pojedinim fukncionerima umjesto da zakon sankcioniše fukncionere koji su u sukobu interesa", objasnio je slikovito Govedarica.

On je naveo da imamo mnogo primjera sukoba interesa među poslanicima, a među njima su mnogi "novopečeni funkcioneri".

"Oni danas po pravilu obavljaju duple fukncije a najeklatantniji primjer je Dražen Vrhovac koji je kao narodni poslanik glasao za Vladu Republike Srpske a kasnije ga je Vlada Republike Srpske imenovala za v.d. direktora Investiciono- razvojne banke a on sad kao direktor IRB-a podnosi izvještaj Narodnoj skupštini RS, odnosno podnosi izvještaj o svom radu samom sebi. Na nivou BiH svjedoci smo poslednjih dana da pojedini odbornici postaju funkcioneri i rukovodioci pojedinih agencija nivou BiH", pojasnio je Govedarica.

Šef Kluba poslanika SDS je istakao da ovaj zakon predviđa i odredbe koje se tiču i funkcionera vlasti na nivou BiH te sankcije ukoliko se sukob interesa utvrdi.

"Zakonom smo predvidjeli i tri nivoa kazni ukoliko se utvrdi sukob interesa: prvi nivo od 5-10 hiljada KM, drugi nivo od 10-20 hiljada KM i treći nivo kazni od 20-30 hiljada KM", zaključio je Govedarica.

Zakonom je doređeno da Komisija za sprečavanje sukoba interesa u organima vlasti treba da napravi registar svih funkcionera da bi cjelokupna javnost i mediji mogli da pravovremno prati ko i kako obavlja funkcije u Republici Srpskoj.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE