• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izaziva brojne reakcije: Šta se krije iza izmjena u zakonu o sukobu interesa u RS?

Autor Brankica Spasenić

Dopune zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti u Republici Srpskoj naći će se na sjednici NSRS sljedeće sedmice, a prema tvrdnjama nekih nevladinih organizacija i opozicije u RS, njime se pokušava legalizovati sukob interesa.

 Sukob interesa Izvor: Shutterstock

U skupštinskom materijalu se, u obrazloženju Nacrta zakona o dopuni zakona o sprečavanju sukoba interesa navodi:

"U cilju sprečavanja sukoba interesa u odnosu na udruženja i fondacije koje se finansiraju iz budžeta RS ili jedinice lokalne samouprave, vrši se dopuna Zakona na način da izabrani predstavnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici mogu biti članovi organa, predsjednici ili direktori udruženja ili fondacija, za koje poslove ne primaju naknadu, i tada nisu u sukobu interesa".

U "Transparensi internešnal" u BiH smatraju da vlasti u RS pokušavaju potpuno legalizovati ovu pojavu i omogućiti javnim funkcionerima da budu na čelu udruženja koja se finansiraju iz budžeta.

TI BiH uputio je komentare na Nacrt izmjena ovog zakona koji je utvrdilo Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS gdje se mijenja samo jedan član u kojem se omogućava izabranim zvaničnicima, nosiocima izvršnih funkcija i savjetnicima da obavljaju dodatne funkcije u udruženjima koja se finansiraju javnim novcem ako za to ne primaju naknadu.

Smatraju da su izmjene ovog zakona ekspresno upućene u proceduru kada se bivši predsjednik VSTS-a BiH i savjetnik predsjednika RS Milan Tegeltija, našao u sukobu interesa.

"Zakon trenutno zabranjuje javnim funkcionerima i njihovim savjetnicima da budu na čelu bilo kojeg udruženja koje se finansira iz budžeta sa više od 100.000 KM. Kako je Tegeltija nedavno imenovan na čelo FK Borac Banjaluka koji je po zvaničnim informacijama koje su dostavljene TI BIH-u, samo ove godine od Vlade RS dobio dva miliona KM, jasno je da se nalazi u sukobu interesa zbog čega je TI BIH protiv njega i pet drugih čelnika klubova, uputio prijave", saopšteno je iz TI BiH.

Dodaju da se Tegeltija pravdao time da u klubu ne prima naknadu, a da je odmah potom nadležno ministarstvo u RS uputilo u proceduru izmjene zakona u kojima se mijenja samo jedan član i od zabrane izuzimaju funkcioneri koji za rad u udruženju ne primaju naknadu.

Kritike su iznijeli i u SDS-u, gdje tvrde da je Кlub poslanika SDS uputio svoj prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u proceduru tražeći mišljenje Vlade RS, ali ga do danas nisu dobili.

"Vlada RS je sada naprasno uputila neki svoj zakon u kome se mijenja samo jedna odredba kako bi se namjerno proširio prostor za sukob interesa", istakao je Vukota Govedarica, šef Кluba poslanika SDS u NSRS.

"Naša saznanja govore da se naš zakon minira u Vladi RS, a da se Vladinim prijedlogom izlazi u susret pojednim savjetnicima izabranih funkcionera iz RS kako bi oni i dalje mogli da u sportskim i kulturnim institucijama raspolažu i upravljaju sa ogromnim sredstvima iz budžeta", obrazložio je Govedarica.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE