• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlasnici više stanova plaćaće veći porez

Autor Nikolina Damjanić

Vlada Republike Srpske planira u idućoj godini da uvede više reda u oporezivanje nepokretnosti, a po svemu sudeći, vlasnici više stanova i kuća plaćaće veći namet od onih koji imaju samo jedan objekat u kojem žive.

 Veći porez da vlasnike više nekretnina u RS Izvor: Shutterstock

U Programu ekonomskih reformi RS za period od 2024. do 2026. godine navedeno je da su potrebna određena prilagođavanja Zakona o porezu na nepokretnosti i to o pitanju uključenosti opština i gradova u proces upotpunjavanja Fiskalnog registra nepokretnosti i utvrđivanja vrijednosti nekretnina.

"Potrebno je uraditi analizu i napraviti određena prilagođavanja u odnosu na visinu poreskih stopa onih poreskih obveznika koji imaju više nepokretnosti od onih koji imaju samo jednu nekretninu namijenjenu za stanovanje", navedeno je u Programu ekonomskih reformi, koji je u petak usvojila Vlada RS.

Takođe, akcenat će biti stavljen i na upravljanje imovinom u vlasništvu jedinica lokalne samouprave kako bi se obezbijedilo efikasno i transparentno upravljanje te zaštitio javni interes opština i gradova.

"Primjeri zemalja u regionu pokazuju da strateško upravljanje imovinom utiče i na povećanje prihoda od imovine i to od osam do 25 odsto budžeta na lokalu", stoji u dokumentu.

U Savezu opština i gradova podržavaju namjeru da bude uvedeno više reda prilikom oporezivanja nepokretnosti.

"Taj porez je izvorni prihod opština i gradova. U interesu lokalnih zajednica je da obuhvat korisnika bude veći, ali i da bude donesena viša stopa poreza za one koji imaju više stanova i kuća. Time bi i prihod od ovog nameta bio veći u lokalnim budžetima", kazao je “Glasu Srpske” predsjednik Saveza opština i gradova RS Ljubića Ćosić.

Kada je riječ o imovini lokalnih zajednica, naglašava da je potrebno popisati svu imovinu te je zaštititi i kvalitetno njome raspolagati.

"Tamo gdje je moguće, odnosno izdavanjem, gradovi i opštine mogu ostvariti određeni prihod. Sve to zavisi i od stepena razvijenosti lokalnih zajednica. Veliki gradovi mogu da ostvare i značajniji prihod od svoje imovine, dok, s druge strane, one lokalne zajednice u kojima su negativni trendovi, pogotovo demografski, te nisu privlačne za ulaganja, ali su i sa aspekta pozicije i saobraćajne pristupnosti izolovane, ne mogu značajnije povećati prihode od imovine", zaključio je Ćosić.

Ministarka finansija RS Zora Vidović ranije je u intervjuu “Glasu Srpske” rekla da je potrebno da oni koji imaju više nekretnina plaćaju i veći porez.

"Jednog čovjeka koji ima kuću potrebno je osloboditi poreza na nepokretnosti, što je i urađeno, ali imamo ljude koji imaju deset stanova, vikendice na području opštine. Ne može opština utvrditi isti porez za onog ko ima jedan stan u kojem živi i onog ko ima deset stanova. To je potrebno realno oporezivati. Pored toga, samo malo imovine je prijavljeno. Nijedna opština nije uzela iz katastra nekretnine i evidentirala sve", kazala je Vidovićeva.

Dividenda

U Programu ekonomskih reformi navedeno je da Vlada, uvažavajući inicijativu Saveza sindikata Republike Srpske, planira oporezivanje dividende.

"Na ovaj način došlo bi do smanjenja sive zone i bio bi olakšan inspekcijski nadzor, a vezano za kontrolu pojave isplata dijela plata u gotovini koje nisu prikazane", stoji u dokumentu.

(Glas Srpske/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

@Zole. Jbg Zole ne valja ti kad je po sirotinji. a nevalja ti ni kad je po burzujima. Sta ima veze dali je zakon prepisan ili ne ako je ok. Ko ima vise nekretnina i treba da placa veci porez jer vecina i izdaje iste. A bar u Banja Luci ima likova koji imaju po vise desetina nekretnina u svom posjedu i uzimaju hiljade i hiljade mjesecno od kirija pa sto da ne placaju veci porez od mene ili nekog drugog koji jedva da ima i jednu.

Zole

Ova vrsta porezima ima samo u RS i to je lopovluk bez presedana ,sve nakaradnosti prepišu iz Srbije

MONDO REPORTAŽE