• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez dogovora o raspodjeli prihoda od putarine, Amidžić kaže - BiH ekonomski neodrživa

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Članovi Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH nisu se dogovorili o raspodjeli prihoda od putarine za izgradnju auto-puteva i rekonstrukciju puteva, izjavio je u Sarajevu ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić.

 Srn2023-11-19_12446_0.jpg Izvor: Savjet ministara BiH

Nakon sjednice Upravnog odbora Amidžić je naveo da nije postignut dogovor ni o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu prihoda sa Jedinstvenog računa za perod oktobar-decembar.

On je rekao novinarima da je ubijeđen, nakon četiri mjeseca na ovoj funkciji, da je BiH ekonomski neodrživa zemlja.

"Ne postavljam pitanje političke, kulturološke, religijske održivosti zemlje, pričam samo o onome što je moj resor, a to je ekonomija, BiH je ekonomski neodrživa zemlja", istakao je Amidžić, koji je i predsjednik Upravnog odbora UIO.

On je naveo da se BiH zadužuje za izgradnju i rekonstrukciju puteva, a pri tome na računima UIO stoji oko 250 miliona KM.

Prema njegovim riječima, samo u BiH postoji situacija gdje treba biti srećan što je potpisan ugovor o zajmu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj za izgradnju 15 kilometara auto-puta i dvije petlje Mostar Jug i Mostar Sjever vrijedan 110 miliona evra, te što su počeli pregovori sa Svjetskom bankom i EBRD-om za finansiranje 19,5 kilometara puta Foča-Šćepan Polje, a da na računima UIO stoji gotovo 250 miliona KM.

Zato je, rekao je Amidžić, iznesena sumnja u ekonomsku održivost zemlje, te dodao da su građani BiH prevareni, jer su platili akcizu na naftu i naftne derivate, a novac nije stavljen u funkciju.

On je naglasio da stopa inflacije u BiH svake godine "jede taj novac", tako da se od njega može izgraditi sve manje kilometara puteva.

Amidžić je naveo da ovo nije problem samo sa sredstvima UIO, podsjetivši da ima i oko 250 miliona KM kada je riječ o "Elektroprenosu", 75 miliona KM koje je uplatila Regulatorna agencija za komunikacije, 125 miliona KM višegodišnjih kapitalnih projekata.

On je istakao da stoji 700 miliona KM na računima što su prikupili građani BiH, a da je teško postići dogovor da se stave u funkciju, te naglasio da će i dalje insistirati na postizanju dogovora jer ga sa jedne strane jede inflacija, a sa druge strane plaćaju se kamate.

Amidžić je pojasnio da ne postoji dogovor o 4,92 odsto sredstava od putarina, te dodao da je izgleda bolje da se sredstva nikako ne raspodijele između Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta i da se plaća kamata, nego da na računu ostane manje od pet odsto.

"Zbog neslaganja jednog člana Upravnog odbora, koji nije želio da prihvati tehničke izmjene pravilnika o sistematizaciji, nažalost 30 radnika u UIO ostaće bez posla", naglasio je Amidžić.

On je izrazio zadovoljstvo što su dvije tačke dobile podršku - donesena je odluka da se oko 1,8 miliona KM isplati ljudima koji potražuju novac od UIO, te da su se počeli rješavati problemi vezani za rudnike i termoelektrane.

"Po meni, oni su nepravednom odlukom Savjeta za državnu pomoć bili prinuđeni da plaćaju akcizu na putarinu, a dobili su i neko rješenje da moraju plati 30 miliona KM, što mislim da nije ispravno", naglasio je Amidžić.

Prema njegovim riječima, donesena je odluka o stavljanju van snage tog rješenja, a nakon toga se mora naći način kako pomoći rudnicima i termoelektranama, 15 u Federaciji BiH i 14 u Republici Srpskoj.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE