• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kadetima "Sipe" i Granične policije iz RS odbijena molba da 9. januara dobiju slobodan dan

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Kadetima na obuci za policajce i inspektore Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Granične policije BiH iz Republike Srpske odbijena je molba za slobodan dan povodom Dana Republike Srpske.

 Kadetima Sipe i Granične policije odbijena molba za slobodan dan Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Radi se o kadetIma srpske nacionalnosti koj su trenutno na obuci u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u Mostaru.

Oni su potpisanu molbu da dobiju slobodan dan predali tokom posljednje nedjelje decembra prošle godine, saznaje Mondo, ali im nije uslišena.

U Republici Srpskoj Dan Republike obilježava se 9. januara kao republički praznik i neradni dan, a prama mišljenju Ustavnog suda BiH odredbe Zakona o Danu Republike Srpske i datum obilježavanja nisu u skladu sa Ustavom BiH, pa ovaj praznik svake godine izaziva glasne političke trzavice.

Ista molba kadeta za slobodan dan povodom 21. novembra, Dana uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, koji se takođe obilježava samo na teritoriji Republike Srpske, bila je odobrena.

Agencija za školovanje je u nadležnosti Ministarstva bezbjednosti BiH, čiji ministar je Nenad Nešić. Kadeti se u Agenciji školuju za policajce i inspektore.

Pripadnici bh. bezbjednosnih agencija i Oružanih snaga BiH ne učestvuju zvanično u obilježavanju Dana Republike Srpske. Prije šest godina, u januaru 2017. godine u Banjaluci je 9. januara srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić postrojio počasnu jedinicu Trećeg pješadijskog puka OS BiH iako Ministarstvo odbrane BiH nije odobrilo odluku.

Iz NATO štaba u BiH Ministarstvu odbrane BiH u to vrijeme upućeno je pismo da je učešće bilo kog pripadnika Oružanih snaga BiH u bilo kojem dijelu programa Dana Republike Srpske "neustavno", budući da je Ustavni sud BiH ranije donio prvu odluku o Danu RS na osnovu apelacije Bakira Izetbegovića.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE