• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dan RS u Istočnom Sarajevu: "32 torte za 32 godine slatke samostalnosti"

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Dan Republike, 9. januar, različitim aktivnostima biće obilježen i na prostoru grada Istočno Sarajevo.

 Dan RS u Istočnom Sarajevu Izvor: Srna/Borislav Zdrinja

Prema zvaničnom programu proslave, u utorak, 9. januara, u 10 časova na vojničkom spomen-groblju Novi Zejtinlik na Sokocu biće položeni vijenci.

Opština Istočno Novo Sarajevo i grad Istočno Sarajevo pod sloganom "Simbol slobode", organizuju manifestaciju "32 torte za 32 godine slatke samostalnosti", kojom će biti proslavljen 32. rođendan Republike Srpske.

Tim povodom biće izložene 32 torte sa motivima Srpske, pravljene prema crtežima osnovaca, a koje će izraditi privrednici sa područja cijelog grada.

Proslava Dana Republike počeće 9. januara u 12.00 časova na Trgu Srbije u Istočnom Novom Sarajevu, a torte, koje će imati od 10 do 15 kilograma, biće podijeljene posjetiocima za degustiranje.

"Planiran je i prigodan kulturno-umjetnički program kojim ćemo uz torte zajedno proslaviti 32 godine simbola naše slobode. Pozivamo sugrađane da se svi okupimo na Trgu Srbije i učestvujemo u ovom svečanom trenutku", naveli su ranije iz opštine Istočno Novo Sarajevo.

Opština Istočna Ilidža sa Boračkom organizacijom "Ilidžanski borac" obilježiće Dan Republike Srpske 9. januara, kada će biti položeni vijenci na Vojničkom groblju Novi Zejtinlik i otkriven spomenik doktoru Miodragu Laziću, najavljeno je iz te opštine.

U 12.00 časova će biti položeni vijenci na Vojničkom groblju Novi Zejtinlik, a potom će u 14.30 časova delegacije položiti vijence u spomen-crkvi Svetog Velikomučenika Dimitrija na Dobrinji, dok je za 15.00 časova predviđeno otkrivanje spomenika doktoru Laziću na šetalištu koje nosi njegovo ime.

"Doktor Lazić je ostavio neizbrisiv trag u cijeloj Republici Srpskoj. Četiri teške, ratne godine proveo je radeći kao hirurg u ratnoj bolnici `Žica` i od tada doktora Lazu i Ilidžance veže neraskidiva veza. Doktor Laza nas je napustio 2020. godine, a Ilidžanci su još jednom pokazali da pamte svoje junake", naveli su iz opštine Istočna Ilidža.

Opština Pale, u saradnji sa opštinskom Boračkom organizacijom i Ustanovom za kulturu, u srijedu, 10. januara, obilježiće Dan Republike.

Načelnik ove opštine Boško Jugović izjavio je ranije Srni da će u srijedu biti položeni vijenci na Centralno spomen-obilježje poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata i odrržana svečana akademija posvećena Danu Republike, a u večernjim časovima Kamerni hor održaće Božićni koncert.

Polaganje vijenaca planirano je u 11.30 časova, svečana akademija u 12.00 časova u Kulturno-sportskom centru Pale, a Božićni koncert od 19.00 časova u Hramu Sabora Svetoga arhangela Gavrila.

Deveti januara biće obilježen i u Trnovu, na Trgu Srđana Kneževića, a bogat kulturni program tim povodom počeće u 18.00 časova, najavili su iz udruženja mladih "Nova generacija".

"Dan Republike obilježićemo uz muziku, kuvano vino i vatromet, a vrijedne ruke naših žena pripremiće i prigodnu zakusku", naveli su iz ovog udruženja.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić pozvao je ranije sugrađane, ali i sve stanovnike Republike Srpske da predstojeći 9. januar, Dan Republike, obilježe veličanstveno, dostojanstveno i masovno.

"Republika Srpska je simbol naše slobode, ona je najvažnija pobjeda ovog naroda i ljubav koju prema njoj osjećamo treba da pokazujemo što snažnije i što češće. Zato pozivam naše građane da to učine 9. januara, gdje god se nalazili. Ukoliko nisu u mogućnosti da dođu na centralnu manifestaciju u Banjaluku, onda neka obilježe u svom gradu, opštini, naselju... Istaknite zastavu, okupite se i slavite Republiku", poručio je Ćosić.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da ljudi u Republici Srpskoj gotovo da i ne obraćaju pažnju na prijetnje sa strane i pokušaje zabrane slavljenja Dana Republike, nego se spremaju da obilježe ovaj dan onako kako to i dolikuje.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.

Naziv Republika srpskog naroda u BiH bio je u upotrebi do 28. februara 1992. godine i proglašenja prvog Ustava, kada je zamijenjen sa Srpska Republika BiH koji je korišten do 12. avgusta 1992. godine, kada je uveden Srpska Republika. Taj naziv septembra 1992. godine zamijenjen je sadašnjim - Republika Srpska.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE