• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Helez tužio Dodika, Goganovića i Damjanića zbog 9. januara

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ministar odbrane u Savetu ministara BiH Zukan Helez podnio je danas krivične prijave protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, svog zamjenika Aleksandra Goganovića i pukovnika Oružanih snaga BiH Milana Damjanića.

 Helez tužio Dodika zbog 9 januar Izvor: Mustafa Öztürk/Anadolija

Tužbu je podnio zbog, kako je naveo, neustavnog i nelegalnog obilježavanja 9. januara.

Helez, koji je u posljednje vrijeme u više navrata napadao Republiku Srpsku, njeno rukovodstvo i pretio hapšenjem predsjednika Republike Dodika, kaže da vezano za taj datum ima nekoliko krivičnih djela među kojima je, kako tvrdi, i udar na ustavno-pravni poredak države BiH.

"Krivična prijava protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika je sačinjena vrlo ozbiljno, četiri advokata su radila na njoj. Temeljno su je pripremili na 16 stranica, ima 34 priloga i dva CD-a. Prošao je 9. januar, a većina političara i medija napravi galamu, ali ne bude ništa nakon toga. Želio sam da ostanem doslijedan i napravio sam krivične prijave", rekao je Helez, prenosi N1 tv.

On kaže da je njegova obaveza da štiti Ustav i zakon BiH kao i sakog građanina, prenose Nezavisne.

"Nema nikakavih nacionalnih tenzija. Isto bih uradio da bilo ko udari na ustavno-pravni poredak BiH. Bilo je da Bošnjak ili Hrvat, potpuno isto bih uradio kao sa Miloradom Dodikom. Pozivam da se okane, što bi naš narod rekao, ćorava posla i obezbjedimo građanima BiH što bolji život, idemo ka EU i NATO savezu", rekao je Helez.

On kaže da je većina njegovih kolega mogla da podnese krivičnu prijavu, ali vjerovatno ih je, kaže, bilo strah.

Republika Srpska je 9. januara tradicionalno obilježila Dan Republike u prisustvu mnogobrojnih zvanica, gostiju i građana, što je izazvalo tenzije u djelu međunarodne zajednice i političkom Sarajevu.

Ustavni sud BiH je na zahtjev lidera bošnjačke SDA Bakira Izetbegovića ovaj praznik proglasio neustavnim. Ustavni sud je konstatovao da nema ništa protiv da Republika Srpska obilježava svoj dan, ali je problem što je 9. januar i praznik Srpske pravoslavne crkve - Sveti Stefan.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE