• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Srebrenici pokrenuta muslimansko-jevrejska mirovna inicijativa

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Inicijativa je potpisana u Memorijalnom centru Srebrenica povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

 Mirovna inicijativa Jevreja i muslimana u Srebrenici Izvor: Memorijalni centar Srebrenica/screenshot

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović i predsjednik Svjetske federacije udruženja Bergen-Belsen Menahem Rozenzaft pokrenuli su danas u Srebrenici  muslimansko-jevrejsku mirovnu inicijativu, čiji je cilj promocija međusobnog razumijevanja i dijaloga između jevrejske i muslimanske zajednice.

Inicijativa je potpisana u Memorijalnom centru Srebrenica povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, preneo je BHRT.

Kavazović je izjavio da su principi koji Jevrejima i muslimanima u svijetu mogu biti putokaz za bolju budućnost posvećenost pamćenju žrtava prošlih genocida, odbacivanje svih obika antisemitizma, islamofobije i drugih netrpeljivosti, odlučna predanost zaštiti života i slobode izražavanja unutar okvira poštovanja.

On je rekao da je inicijativa za mir i pamćenje poziv svima, naročito komšijama pravoslavcima i katolicima da im se na tom putu pridruže.

Rozenzaft je podsjetio da je na današnji dan prije 70 godina Crvena armija oslobodila posljednje zatočenike - većinom Jevreje - koji su ostavljeni u nacističkom logoru Aušvic, ali da se danas u Potočarima sjećamo i hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka koji su ubijeni 1995.

"Danas treba da se obavežemo da ćemo učiniti sve u našoj moći da spriječimo užase kojih se sjećamo da se ponove ili da bar olakšamo patnje nevinih. Ne smijemo biti ravnodušni prema patnjama niti tolerisati brutalnost i okrutnost prema ljudima i djeci samo zbog njihovog identiteta", naglasio je Rozenzaft.

Dodao je da moramo osuditi i odbaciti divljaštvo koje je počinio Hamas protiv Jevreja 7. oktobra 2023, te da ne smijemo biti ravnodušni prema smrti i raseljavanju koje su pretrpjeli civili Palestinci u Gazi.

Predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci istakao je da Jevreji žive u BiH više od 450 godina jer su protjerani iz Španije zajedno s muslimanima i drugim nehrišćanima, te da su najgore vrijeme zapamtili tokom njemačko-ustaške okupacije u Drugom svjetskom ratu koju većina nije preživjela.

Predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica Hamdija Fejzić poručio je da je Centar danas jedino mjesto gdje muslimani i Jevreji pružaju ruke saradnje gradeći mostove dijaloga, razumijevanja i međusobnog poštovanja.

Izrazio je uvjerenje da ova inicijativa ima istrijski značaj za BiH i cijeli svijet jer simbolizuje zajedničku odgovornost prema budućim generacijama.

Visoki predstavnik Kristijan Šmit rekao je da su nam hitno potrebne autentične poruke mira i pomirenja, jer prečesto čujemo samo prazne riječi, istakavši da je inicijativa snažnija poruka od političkih priča, a šef Delegacije EU u BiH Satler izrazio je nadu i očekivanje da će ta inicijativa biti još jedan element u izgradnji nade za BiH i primjer drugim zajednicama širom Evrope i svijeta.

(MONDO/Agencije)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE