• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zatraženo izuzeće i novog sudije: Strika otišao u penziju, Dodikova odbrana nije obaviještena

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Odbrana Milorada Dodika zatražila izuzeće sudije Sene Uzunović koja se u sudnici pojavila umjesto Mirsada Strike.

 Odbrana Milorada Dodika izuzeće sudije  Izvor: Anadolija/Samır Jordamovıć

U Sudu BiH danas je održano ročište u predmetu koji se pred ovom pravosudnom institucijom vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na kojem je Tužilaštvo BiH predstavilo optužnicu, a odbrana iznijela svoj koncept odbrane i zatražila izuzeće sudije Sene Uzunović koja se u sudnici pojavila umjesto Mirsada Strike.

Uzunovićeva je na početku ročišta rekla da Strika u maju ide u penziju, da je na godišnjem odmoru i da se ne može predvidjeti koliko će suđenje trajati, te da je presignacijom ovaj predmet dodijeljen njoj.

Dodik je odmah na početku rekao da ima primjedbu, jer naprosto ne zna ko je sudija, niti je njegova odbrana, a ni on sam obaviješten o tome.

Tokom današnjeg ročišta zatraženo je izuzeće Uzunovićeve, o kojem će sudsko vijeće naknadno odlučivati.

Naredno ročište Uzunovićeva je zakazala za 21. februar, ali je odbrana rekla da zbog ranije preuzetih obaveza to ročište može biti održano 6. marta.

Tužilaštvo BiH je predložilo saslušanje četiri "svoja" svjedoka, a riječ je o četiri inspektora Agencije za istrage i zaštitu.

Dodik: Sudija imala unparijed pripremljene odgovore

Novi sudija došao je sa zadatkom, kao da je imala unaprijed pripremljene odgovore. I sve ukazuje i dokazuje da je ovo politički proces, rekao je predsjednik Srpske Milorad Dodik nakon održanog ročišta u Sudu BiH.

"Morali smo biti upoznati sa promjenom sudije. Ni ja ni odbrana nismo bili obavješteni. To nema logike", rekao je Dodik.

Dodao je da je iz cijele optužnice Tužilaštvo samo čitalo onaj dio koji se odnosi na njega. Dodaje, da ako je odvojen proces, morala je da se napravi nova optužnica.

"Oni će optužnicu za v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića sada čitati odvojeno. Ovo je nepoštivanje prava, ljudi koji učestvuju u ovom procesu. Još jedna stvar mimo sudija, jestu dvije istaknute zastave u Sudu BiH, tzv. Armije BiH i BiH, bez zastave Republike Srpske, na šta sam ih već upozorio", izjavio je Dodik.

Dodik ističe, da su ovo "nebuloze" pravne prirode.

(SRNA/Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE