• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučinić o ERS nakon odluke Ustavnog suda: Treba im novac za softvere i "tesle", zašto ignorišu postojeći zakon?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Narodni poslanik Đorđe Vučinić kaže da predstavnici Elektroprivrede RS i Regulatorne komisije za energetiku (RERS) "izvrću teze" nakon jučerašnje odluke Ustavnog suda RS o tarifama za obračun električne energije u Republici Srpskoj.

 Đorđe Vučinić Izvor: Mondo - Slaven Petković

"Očekivana zamjena teza", rekao je Vučinić na pitanje da prokomentariše izjave Luke Petrovića, direktora ERS i saopštenje RERS da će odluka Ustavnog suda najviše naštetiti najbrojnijoj kategoriji korisnika u RS koji će sada struju plaćati skuplje.

"Uvođenjem tarifnog sistema oni su pokušali da naprave situaciju da će dati nešto građanima odnosno da natjeraju građane da troše što manje električne energije da bi se što više energije izvezlo na međunarodno tržište da se ostvari što veći prihod ERS. Svi znamo kako se troši prihod, od električnog automobila "tesla" vrijednog blizu 250.000 KM koji čak po mojim informacijama ne koriste, do višemilionskih iznosa za kojekakav marketing više puta godišnje", tvrdi Vučinić.

Povezano

Podsjetio je da je upravo Luka Petrović rekao kako je firmi DWELT na tenderu, na kojem su bili jedini ponuđač, dao posao od 12 miliona KM za softver.

"Gospoda iz RERS i ERS nisu čuli za važeći zakon o električnog energiji iz 2020. kojim je uveden energetski zaštićen kupac koji je socijalno ugružen krajnji kupac iz kategorije domaćinstva kojem se taj status priznaje na osnovu stanja socijalne potrebe. Vlada RS je trebalo to da razradi kao i lokalne zajednice i tako bi se štitile osjetljive i ugrožene socijalne kategorije i ne bismo imali probglem koji imamo danas", kaže poslanik Lste za pravdu i red Nebojše Vukanovića.

Smatra da ERS ima mogućnost po već postojećim pozitivnim propisima da obrati pažnju na socijalne kategorije i one ljude koji imaju niska primanja poput penzionera sa najnižim penzijama.

"Lako je meni sa poslaničkom platom palaćati struju pa i ako je skuplja", rekao je Vučinić.

 Njihov cilj je bio da što više struje prodaju i kroz tendere da se novac slije u privatne džepove pojedinaca", zaključuje Vučinić u izjavi za Mondo.

Ustavni sud Republike Srpske odlučio je juče da tarife za obračun električne energije koje se primjenjuju od 15. decembra 2022. godine nisu u skladu sa Ustavom Republike Srpske jer su neustavno diskriminisani oni koji troše više struje.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE