• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bukejlović o presudi imamu iz Bihaća: „Još nije počela procedura ukidanja Okružnog suda Banjaluka“

Autor Brankica Spasenić

Ministar pravde RS Miloš Bukejlović izjavio je danas u Narodnoj skupštini RS, u okviru tačke Aktuelni čas, da „još nije počela procedura ukidanja Okružnog suda Banja Luka“, a u vezi odluke ovog suda kojim je Muharem Štulanović oslobođen optužbe za povredu ugleda RS.

 Miloš Bukejolović o presudi imamu iz Bihaća Izvor: Srna/Nenad Stupar

Podsjećamo, imama iz Bihaća, 29. februara ove godine je Okružni sud Banjaluka oslobodio optužbe da je povrijedio ugled RS jer ju je nazvao „genocidnom“.

Sudija pojedinac u ovom predmetu Siniša Marković je tada obrazložio da je Ustavni sud BiH ukinuo član 280a. Krivičnog zakonika RS, za koji je bio optužen Štulanović, jer nije u skladu sa Ustavom BiH, niti Evropskom konvencijom, te da je djelo dekriminisano.

Uslijedile su burne reakcije u Republici Srpskoj, s obzirom na to da je 27. juna 2023. godine Narodna skupština RS, na prijedlog predsjednika RS, narodnih poslanika i Vlade RS, usvojila Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

Šef Kluba poslanika PDP-a Igor Crnadak je podsjetio danas ministra Bukejlovića na ovu presudu i na sjednicu NSRS na kojoj je usvojen sporni zakon.

Takođe, podsjetio je i na riječi predsjednika RS Milorada Dodika na toj sjednici.

„Rekao je da ako neki sud u RS sprovede neku odluku ili je vrati po naredbi Ustavnog suda BiH, taj sud ćemo ukinuti. Da li je počela procedura ukidanja Okružnog suda u Banjoj Luci, ako nije - kad će“, upitao je Crnadak.

Bukejlović je podvukao da procedura ukidanja banjalučkog suda nije počela, te da spomenuta presuda još nije pravosnažna.

„Postoje još pravni lijekovi i odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija za nepostupanje po zakonu“, kazao je Bukejlović.

Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica je podsjetio ministra Bukejlovića da je na spornoj sjednici NSRS iz juna prošle godine usvojen i zaključak kojim se zadužuje Vladu RS da donese Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakonika RS kojima će biti propisano posebno krivično djelo postupanja suprotno odredbama Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

„Prema institucijama i organima RS koji budu postupali suprotno odredbama Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, NSRS će donijeti zakone ili druge pravne akte o preduzimanju mjera i radnji, uključujući mjere njihovog ukidanja“, istaknuto je u tom zaključku.

Ministar pravde RS je danas u NSRS naveo kako je u međuvremenu utvrđeno da u Krivičnom zakoniku RS već postoji na sličan način regulisano krivično djelo.

"Utvrdili smo da bi to bilo dupliranje norme u zakonu", dodao je Bukejlović.

Govedarica je prokomentarisao da je onda Vlada RS trebala obavijestiti NSRS da je zakljulčak nesprovodiv, a da je upravo ovakav zaključak i predložila vladajuća većina.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE