• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nakon uvođenja sankcija: Oglasili se Okuka, Golićeva i Pajić Baštinac

Autor Dragana Božić

Nakon što je Amerika uvela sankcije Dodikovim saradnicima stižu i prve reakcije.

 Reakcije nakon uvođenja sankcija Izvor: Facebook, screenshot

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Branislav Okuka izjavio je da je počastvovan činjenicom da mu je američko Ministarstvo finansija uvelo sankcije i da je za njega velika stvar biti u timu ljudi sa američke "crne liste" koji predvodi predsjednik Milorad Dodik.

"Uvijek sam bio ponosan što sam dio ekipe Milorada Dodika, a danas posebno jer mi je ukazana čast da se i moje ime nalazi na 'crnoj listi' SAD. Velika mi je čast da sam sankcionisan kao jedan od učesnika u organizaciji obilježavanja 9. januara, Dana Republike, koji je ove godine bio najveličanstveniji i najspektakularniji, a obećavam da će naredni 9. januar biti još bolji i masovniji", istakao je Okuka.

On je rekao da ga raduje i činjenica da su skupovi "Granica postoji", čiji je jedan od organizatora, izazvali veliku pažlju SAD jer su okupljanja naroda jasno pokazali njihovu volju i želju da sačuvaju i odbrane Republiku Srpsku od kaubojskog ponašanja, antidejtonskog i antiustavnog djelovanja lažnih visokih predstavnika i takozvanih diplomata.

"Ove sankcije su samo dokaz da sam na pravoj strani zajedno sa svojim narodom, kojeg predvodi predsjednik Dodik, i još više sam spreman da sa svim svojim prijateljima i saradnicima branimo Srpsku od ataka bjelosvjetskih mešetara", poručio je Okuka. /kraj

GOLIĆ: SANKCIJE DOKAZ DA SE NALAZIMO U OKUPIRANOM DRUŠTVU I TERITORIJI

Američke sankcije predstavljaju nastavak progona zvaničnika Srpske i dokaz da se nalazimo u okupiranom društvu i teritoriji, izjavila je Srni predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Srebrenka Golić.

Golićeva je naglasila da je sankcije uopšte neće pogoditi i da će nastaviti da čuva institucije Srpske.

Ona je istakla da su američke sankcije samo nastavak progona demokratski izabranih zvaničnika Republike Srpske te da je od danas i ona sakcionisana samo zbog toga što je po svojoj funkciji učestvovala u organizaciji proslave Dana Republike Srpske.

Golićeva je podsjetila da je i prethodnih godina, dok je vršila druge funkcije, bila član Organizacionog odbora proslave Dana Republike Srpske.

"To je čista politička sankcija i pritisak prema svim izabranim zvaničnicima i to nema nikakve veze sa demokratijom u koju se oni zaklinju", istakla je Golićeva.

Ona je naglasila da je sankcije neće uopšte pogoditi jer nema imovinu u SAD, nije nikada tamo putovala, niti ima bilo kakve transakcije sa američkim državljanima, firmama i institucijama.

"Sada se samo pridružujem velikoj grupi zvaničnika Srpske i za mene sankcije ne predstavljaju ništa drugo nego znak da živimo u jednoj okupaciji klasičnog tipa gdje međunarodni faktori misle da mogu da rade šta žele", poručila je Golićeva.

Ona je istakla da će nastaviti u okviru svojih nadležnosti da čuva institucije Republike Srpske jer su je, kako naglašava, na čelo Vijeća naroda Srpske takođe postavile institucije Srpske.

Golićeva ističe da se uvijek zalagala za demokratska načela za koje se te iste SAD "toliko zalažu" ali svojim postupanjima krše elementarna ljudska prava.

"Za to je najbolji moj primjer i prethodni primjeri svih zvaničnika u Republici Srpskoj kojima su uvedene američke sanckije, a nisu prezali da i njihovim porodicama to čin. Prema navedenom, nalazimo u okupiranom društvu i teritoriji gdje nam tuđin nameđe i govori šta i kako da radimo, kako da se ponašamo te da li ima se nešto sviđa ili ne sviđa", rekla je ona i poručila da ove sankcije mi ne predstavljaju ništa.

PAJIĆ BAŠTINAC: TO ŠTO NEĆU MOĆI U AMERIKU I NIJE NEKI NEDOSTATAK 

Generalni sekretar predsjednika Republike Srpske Jelena Pajić Baštinac rekla je povodom uvođenja američkih sankcija da joj je čast biti na listi sa svim sankcionisanim predstavnicima Republike Srpske od strane Amerike
“Naći se sa ljudima koji su danas u ovo vrijeme, kada su najveći napadi na Republiku Srpsku, na istoj listi sankcionisanih, biti uz predstavnike institucija koje je “najmoćnija zemlja” sankcionisali u ovom momentu je za mene velika čast i zadovoljstvo”, rekla je Pajić Baštinac za ATV.

Kako je dodala, svjesna je da će neke stvari ići teže te da će se na poslovnom planu neke stvari komplikovati.

“Što se tiče mog života i toga što neću moći ići u Ameriku nije pretjerani nedostatak”, rekla je Pajić Baštinac.

Kancelarija američkog Ministarstva finansija za kontrolu imovine stranaca uvela je sankcije generalnom sekretaru i savjetniku predsjednika Republike Srpske Jeleni Pajić Baštinac i Branislavu Okuki, te predsjedavajućoj Vijeća naroda Srpske Srebrenki Golić zbog, kako je navedeno, podrivanja Dejtonskog sporazuma.

Iz Ambasade SAD u BiH saopšteno je da su oni "doprinijeli nastojanjima pojedinca pod blokadom i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da podriva mir i stabilnost BiH organizacijom i provođenjem ceremonije obilježavanja Dana Republike Srpske - 9. januara". 

(Mondo/Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE