• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog Dana Republike Srpske: Amerika uvela sankcije za još tri osobe

Autor Dragana Božić

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca Ministarstva finansija SAD (OFAC) danas je na listu sankcionisanih lica uvrstila još tri osobe iz Republike Srpske.

 shutterstock_360951227.jpg Izvor: Shutterstock

Kako su objavili, na listi sankcionisanih našli su se Branislav Okuka, savjetnik predsjednika RS, Jelena Pajić-Baštinac, generalni sekretar predsjednika RS i Srebrenka Golić, predsjedavajuća Savjetanaroda RS.

Kako su naveli iz Ambasade SAD u BiH, na listi Kancelarije za kontrolu imovine stranaca Ministarstva finansija SAD (OFAC) uvrštene su tri osobe koje su "doprinijele nastojanjima pojedinca pod blokadom (SDN) i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da podriva mir i stabilnost Bosne i Hercegovine organizacijom i sprovođenjem ceremonije obilježavanja “Dana Republike Srpske” 9. januara 2024. godine što je u Bosni i Hercegovini proglašeno neustavnim djelovanjem. Ovi pojedinci pomogli su Dodikova nastojanja da podriva Dejtonski mirovni sporazum i ovlasti Ustavnog suda BiH, kao i visokog predstavnika".

“Sjedinjene Države duboko su zabrinute zbog kontinuiranih pokušaja podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine kao dviju ključnih institucija najvažnijih za mir i stabilnost u regionu”, rekao je podsekretar Ministarstva finansija zadužen za pitanja terorizma i finansijske obavještajne poslove, Brian E. Nelson.

“Mi ćemo nastaviti pozivati na odgovornost one koji nastoje posijati podjele zbog sopstvenih političkih ciljeva, a na štetu građana Bosne i Hercegovine”.

Dalje tvrde da je Vlada RS osmog, devetog i desetog januara 2024. organizovala proslave Dana RS kršeći prethodne odluke Ustavnog suda BiH po kojima je obilježavanje tog praznika devetog januara neustavno, jer kao prioritet postavlja “religijsko nasljeđe, tradiciju i običaje samo srpskog naroda” čime se krši ustavna obaveza nediskriminacije.

"Visoki predstavnik rekao je da obilježavanje devetog januara kao Dana RS predstavlja “jasan i direktan propust u provođenju konačnih i obvezujućih odluka Ustavnog suda BiH”. Napomenuo je da takvo nepoštivanje presuda Ustavnog suda BiH predstavlja krivično djelo prema Krivičnom zakonu BiH", naveli su iz ove ambasade.

Ističu da su ve aktivnosti dio širih nastojanja Vlade SAD da promoviše mir, stabilnost i funkcionalno demokratsko sprovođenje vlasti u regionu Zapadnog Balkana. 

Podsjećamo, OFAC je do sada sankcije uveo Miloradu Dodiku, Željki Cvijanović, Radovanu Viškoviću, Nenadu Stevandiću, Alenu Šeraniću, Milošu Bukejloviću, Draganu Stankoviću i Igoru i Gorici Dodik.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE