• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto SNSD nema pravog kandidata za gradonačelnika Banjaluke?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) nema pravog kandidata za gradonačelnika Banjaluke, a političke prilike su takve da ga ne može ni imati.

 Kandidat SNSD za gradonačelnika Banjaluke Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Lokalni izbori koji bi trebalo da se u BiH održe u jesen ove godine u Banjaluci su jednačina sa više nepoznatih. Ne zna se još tačno ko će biti kandidat, ispred koje stranke, ko će s kim u koaliciju, ko je kome saveznik, a ko kome opozicija.

To je jedan od razloga zašto ispred SNSD-a, centralne stranke vladajuće koalicije u Republici Srpskoj koja u najvećem broju slučajeva (glasanja) kontroliše odborničku većinu u Skupštini grada Banjalukа, stoji težak zadatak. Ko će biti kandidat SNSD za gradonačelnika?

Posljednji ples Đajića i Stanivukovića - KOLUMNA

Oko Vlade Đajića, pokazuju ankete, vlada mnogo podijeljenih, previše pozitivnih ili previše negativnih mišljenja. Iako je svoju energiju usmjerio u političku borbu protiv Stanivukovića, nije izvjesno da će biti kandidat niti da bi on to htio.

Đajić i kasnije Ljubo Ninković bili su glavni igrači u taktici SNSD-a da se sapliće Stanivuković, ali rezultat te strategije je upitan. Ako mu popuste, ubraće poene. Ako ga sapliću on će imati idealnu metu da ih napadne i dobije jeftine opozicione opene. U tome su prošle dvije godine.

U oba slučaja više koristi ima Stanivuković u ovoj banjalučkoj političkoj i medijskoj borbi oko interpretacije događaja i poteza. Istina je - veliki broj ljudi je razočaran u promjenu koja je došla sa Draškom Stanivukovićem, ali oni neće glasati za kandidata SNSD. 

Svima se čini da za neke skrivene sile u gradu ne važe pravila, investitori uživaju u takvoj liberalizaciji i grade bjesoumčno, ali svi ti birači isto tako ne žele i ne mogu da prihvate da im na kršenje zakona ukazuje Đajić, ili Ninković, iz svoje treće stranke, niti bilo ko iz SNSD-a.

Istraživanja kažu da među kandidatima za kandidata SNSD-a najbolje stoji ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić (u jednom istraživanju za njega bi glasalo 26 odsto građana) te Srđan Amidžić, kojeg će teško biti pomjeriti iz Savjeta ministara iz različitih razloga (mada treba uzeti u obzir da su sve "poteškoće" na nivou Savjeta ministara samo stvar volje/trgovine stranaka, tako one lako mogu i da se uklone).

Đajić i Amidžić
Izvor: Mondo/Slaven Petković

Draška Stanivukovića, kažu podaci u koje smo imali uvid podržava 30 ili više procenata anketiranih Banjalučana, podrška Jeleni Trivić varira između 11 i 15 odsto, a najviše je neodlučnih. Njih je u anketama prije nove godine bilo čak 40 odsto i na tu grupu u kalkulacijama računa vjerovatno (i sam neodlučan) Igor Radojičić.

Radom gradonačalenika nezadovoljni su u prigradskim (seoskim) naseljima, a nešto manje na periferiji Banjaluke. Građani smatraju da je najveći problem u gradu saobraćajna infrastruktura i neplanska gradnja. Ovo negativno mišljenje Stanivuković agresivno kompenzuje parkovima, parkićima, plažama, spomenicima.

Mondo saznaje da bi budući izgled odborničke većine mogao zavisti od velikog broja drugih stranaka koje su sada deklarativno oko SNSD-a. Sjetićemo se da ih je Dodik odmah nakon Radojičićevog poraza požurio da potpišu sporazum sa SNSD. SPS, npr. nije se tada odazvao pa je Goran Selak ekspresno izbačen iz vlasti (kao i Nenad Nešić) u koju se kasnije uspješno vratio, kao i Nenad Nešić (da parafraziramo Zorana Đinđića: "Gledajte u budućnost, tamo ćemo se u vlasti sresti vi i ja").

Glasači PDP su mnogo određeniji i planiraju da podrže gradonačelnika dok glasači SNSD nisu baš sigurni koga bi podržali za gradonačelnika ili odbijaju da se izjasne.

Dakle, odgovor na pitanje ko će biti kandidat SNSD-a je težak i za one koji o tome odlučuju, ali i za samog potencijalnog kandidata kojem će na pleća biti stavljen zadatak da pobijedi, ili možda ne?

To je još jedna od glavnih tema banjalučke političke čaršije: hoće li SNSD stvarno "udariti" na Draška Stanivukovića ili taktizirati?

Stanje u PDP

(Stanivuković, ne čekajući definitivnu odluku PDP-a, već mjesecima najavljuje kandidaturu uz pomalo ponižavajuće strelice prema onima koji se kandidaturi protive. Preuranjeno i pretjerano samopouzdanje i oslanjanje na rezultate anketa koštali su posla upravo njegovog prethodnika. Da li će i njega? Pošto su prognoze nezahvalne, iskoristićemo ovdje analitičarski džoker: vrijeme će pokazati)

Međutim, svi koji stoje iza mišljenja da je "Draško Dodikov kandidat" previđaju upravo činjenicu da SNSD u suštini nema kandidata. Nema ime koje bi stranka isturila ispred sebe i pokušala da osvoji gradonačelničko mjesto u Banjaluci. Paradoksalno, jer po svim anketama i stanju političke infrastrukture SNSD je najjača stranka u Banjaluci i okolini.

Mnogo toga se promijenilo od kasne jeseni 2020. godine kada je izbore izgubio Igor Radojičić, a veoma frustrirani predsjednik stranke Milorad Dodik raspustio Gradski odbor SNSD-a. U stranci kažu da je Milorad Dodik rekao da će on sada prelomiti o kandidatu, a do tada se neće ništa znati.

Šta kada bi odlučio da kandiduje sebe? Ne može jer "on je prijavljen u Laktašima", primijetio je na početku potpisivanja zaboravljene peticije protiv Stanivukovića, Vlado Đajić. Za SNSD u Banjaluci je možda i bolje što ne može.

(MONDO)

Povezano




Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Svašta

Stanivuković je faktički SNSD-ov kandidat...

pih

SNSD u BL je u velikom problemu jer nemaju kandidata koji je jači od Draška. Đajićev najjači adut su sela u kojima priređuje krajiška prela, izbore odlučuje grad a tu Đajićeve priče o poštenju i znanju niko ne doživljava za ozbiljno

MONDO REPORTAŽE