• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SASTANAK VLADAJUĆE KOALICIJE Dodik najavio: Stavili smo tačku na sankcije, tužićemo Ameriku

Autor Dušan Volaš

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je vladajuća koalicija u Srpskoj danas dogovorila da se iznađu sredstva i pronađe najeminentnija advokatska kuća u SAD da tuži američku vladu zbog toga što su ugrožena osnovna ljudska prava pojedinaca u Srpskoj.

 Dodik najavio da će tužiti Ameriku Izvor: Srna/Borislav Zdrinja

Dodik je naglasio da će to biti urađeno u narednom periodu.

"Što se nas tiče, stavili smo tačku na sankcije. Neka pričaju šta hoće, mi nemamo vremena da se bavimo time, niti to želimo. Smatram i da naši mediji, bar oni koji su patriotski nastrojeni i nemaju maliciozne i druge namjere prema Republici Srpskoj treba da prestanu da pišu bilo šta o tome", rekao je Dodik u Banjaluci nakon sastanka stranaka vladajuće koalicije u Srpskoj.

On je naglasio da koalicija ostaje jedinstvena uprkos različitim izazovima i napadima, da ima većinu za donošenje neophodnih odluka.

"Naši međusobni odnosi su dobri, potrebno je da razgovaramo i rješavamo probleme. SNSD je sa nekim partijama više od 20 godina u koaliciji, takav primjer nemate u demokratskoj Evropi, i odlučni smo da očuvamo stabilnost Republike Srpske", rekao je Dodik.

On je naveo da u opoziciji ne postoje ljudi koji razumiju trenutak i imaju projekte, što je katastrofa i za lokalni i svaki drugi nivo.

"Učinićemo sve da narodu pokažemo da smo mi oni koji su to radili najbolje, sa najviše odgovornosti, da smo spremni da žrtvujemo lične komoditete, ali nismo spremni da odustanemo od osnovnih postulata naše politike, a to je da branimo autoritet Republike Srpske i srpskog naroda", naglasio je Dodik.

Lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas u Banjaluci da koalicioni partneri u Srpskoj podržavaju politiku koju sprovode Vlada i Narodna skupština Republike Srpske.

"Zato žele da nas prestraše i onesposobe različitim mjerama, odnosno sankcijama. Međutim, u aktivnom smo položaju u odnosu na Federaciju BiH i na ostale", rekao je Stevandić na konferenciji za novinare.

Stevandić je istakao da će sve buduće odluke Narodne skupštine Republike Srpske i Vlade Srpske biti na osnovu usaglašene politike vladajuće koalicije.

Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović poručio je danas u Banjaluci da je koalicija u Republici Srpskoj spremna za funkcionisanje sa velikim stepenom jedinstva do sljedećih lokalnih izbora, ali i nakon njih.

Čubrilović je istakao da je ostao kratak period do raspisivanja izbora, te da su na današnjem sastanku koalicije usaglašenoi osnovni koraci koji će biti preduzimani u narednom periodu.

"Sigurno je da ćemo izbore pripremiti na najbolji mogući način kako bismo pokazali i dokazali, vodeći računa o Srpskoj, da ova koalicija ima i perspektivu i snagu", rekao je Čubrilović.

On je naveo da je cilj koalicije da uspostavi red i zakon, kao i poštovanje konvencija koje su potpisane, a ne one koje su zamišljene.

Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac smatra da će Republika Srpska u narednom periodu pokazati finansijsku, političku i funkcionalnu stabilnost.

Banjac je rekao da je put kojim je krenula Republika Srpska ne samo očuvanje Dejtonskog sporazuma već i statusa u okviru državne zajednice.

"Bez Republike Srpske, odnosno bez entiteta ne postoji državna zajednica i upravo ćemo ići u tom pravcu", rekao je Banjac na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je ocijenio da je naredni lokalni izbori vjerovatno biti istorijski koje će raspisati Republička izborna komisija na osnovu zakona koji će donijeti Narodna skupština Republike Srpske.

Banjac je napomenuo da Republika srpska ima pravo da sprovodi lokalne izbore, ali da su još jednom pokušali dati šansu sumanutim razmišljanjima da se krši Dejtonski sporazum i da se pod određenim uslovima u Parlamentarnoj skupštini subjekti dogovore na nivou države zajednice.

"Međutim sijela po pojedinim ambasada su jača i Republika Srpska ide svojim putem, putem Ustava, Dejtonskog sporazuma i naravno da ćemo ići ka donošenju Izbornog zakona", rekao je Banjac.

U Narodnoj skuštini Republike Srpske održan je sastanak predstavnika stranaka vladajuće koalicije na nivou Republike Srpske.

Ispred SNSD-a prisustvovali su lider stranke Milorad Dodik, kao i potpredsjednici Željka Cvijanović i Radovan Višković, te generalni seretar Srđan Amidžić, prisustvovali su i predsjednici Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, Narodne partije Srpske Darko Banjac, Demosa Nedeljko Čubrilović, te Socijalističke partije Petar Đokić.

(Srna/Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE