• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Orban na Poslovnom forumu: BiH je komplikovana za preduzetnike, ali u Banjaluci se znaju procedure

Autor Dragana Božić

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je danas da podstiče mađarske preduzetnike da nađu odgovarajuće partnere u Republici Srpskoj sa kojima bi mogli uspješno da rade, jer vjeruju da ovdje postoji ekonomska perspektiva.

 Srn2024-4-5_121928_2.jpg Izvor: Srna/Borislav Zdrinja

"Iz sfere preduzetnika BiH je najkomplikovanija država na svijetu. To je tačno za Sarajevo, ali ne i za Banjaluku gdje je sve transparentno i znaju se procedure", rekao je Orban na Poslovnom forumu u Banjaluci.

On je dodao da su zainteresovani za osnivanje mješovitih firmi posredstvom kojih bi mogli zajedno da rade i na pošten način podijele profit.

Orban je naveo da su u Srpsku došle mađarske firme iz onih oblasti u kojima Republika Srpska želi da sarađuje sa Mađarskom, odnosno za koje je rukovodstvo Srpske iskazalo zainteresovanost za saradnju.

"Važno je da nas lokalno stranovništvo prihvati i da ne osjećaju da im oduzimamo šansu već da im donosimo šansu", rekao je Orban.

On je dodao da postoji perspektiva i da firme iz Srpske dođu u Mađarsku gdje bi mogle da rade.

"Prije 14 godina mađarska privreda bila je u velikoj krizi, tokom koje je radilo 3,5 miliona ljudi, a danas radi 4,4 miliona. Mjera naše privrede je bila 50-70 odsto manja nego sada. Za 14 godina smo uspjeli da povećamo privredu", rekao je Orban.

On je naveo da je Mađarska bila država sa veoma malim kapitalom koji bi mogao da se investira u inostranstvu, a da danas imaju firme, oko 1.500 preduzeća, koje su dovoljno jake za to.

"U Mađarskoj postoji akumulacija kapitala koji traži inostrane poslovne mogućnosti. Ponosni smo na našu kulturu i istoriju. Mađarska pripada Mađarima, čujem i da Srbi tako razmišljaju da Republika Srpska pripada Srbima i očekujemo od stranaca da se tako ponašaju", rekao je Orban.

On je poželio Republici Srpskoj puno uspjeha u daljem razvoju, a mađarskim i srpskim
preduzetnicima dobre pregovore i ugovore.

"Mađarska Vlada je spremna da podrži Srpsku i u političkom i u finansijskom smislu", zaključio je Orban. 

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

Kad cujete izjave pravog drzavnika onda tek vidite koliko je svijet ljepo mjesto za zivot i medjusobni razvoj svih zemalja.,a zapad ga je pretvorio u pakao i muku u kojem svi grcaju da bi oni samo dobro zivjeli. Polako sticemo sve vise prijatelja u svijetu ciji se glas daleko cuje i uvazava zahvaljujuci nasem precedniku. I nadam se da ce Madjarski privrednici u velikom broju da se odazovu na medjusobnu saradnju koja nama sigurno puno znaci

Hmm

@RS Kad mi budemo sirili svoju privredu i investicije u drugim zemljama, tad ce biti Srpska najljepse mjesto za zivjeti.

MONDO REPORTAŽE